Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych owoców, najchętniej przygotowuję ciasta i desery z czekoladą. To ciasto to kakaowy biszkopt przełożony czekoladowym musem i udekorowany słodką polewą czekoladową. Spód jest zrobiony z ryżowych wafli. To mała czekoladowa rozpusta, więc polecam na karnawał :)
Składniki (8 dużych ciastek):
Biszkopt:
50g kakao
5 jaj (w temperaturze pokojowej)
130g cukru pudru
60g mąki
50g masła
Ubić białka na sztywno z cukrem pudrem. Gdy piana jest sztywna, cały
czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę i
kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wmieszać rozpuszczone i
przestudzone masło. Formę 20x30 cm wyłożyć papierem. Piec biszkopt w
temperaturze 180⁰ C przez 30 minut. Pozostawić do całkowitego
przestygnięcia i przekroić w poprzek na dwa blaty.
Spód:
100g mlecznej czekolady
4 wafle ryżowe
Uprażyć chlebki ryżowe do chrupkości (np. na patelni
grillowej) i pokruszyć. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i wymieszać z pokruszonymi chlebkami ryżowymi. Formę 20x30 cm
wyłożyć papierem do pieczenia i spód formy wykleić chrupkami w czekoladzie,
docisnąć.
Mus czekoladowy:
180g gorzkiej czekolady
3 żółtka +1 białko
60g cukru
250ml kremówki
łyżka wody
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka i białko ubić
na puszystą masę. Cukier z wodą podgrzać w rondlu do powstania syropu.
Nie przerywając ubijania, wlać cienką strużką syrop do jajek. Następnie
dodać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec ubić na sztywno dobrze
schłodzoną kremówkę i wymieszać dokładnie z czekoladowym kremem.
Dodatkowo: Rum do nasączenia biszkoptów
Ryżowy spód posmarować cienką warstwą musu czekoladowego
(1-2 mm). Położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć lekko rumem (za pomocą
pędzelka). Następnie położyć grubą (ok 1cm) warstwę musu czekoladowego i
przykryć drugim blatem biszkoptowym. Drugi biszkopt również nasączyć
rumem. Wierzch posmarować cienką warstwą musu czekoladowego (1-2 mm).
Wstawić do zamrażarki na 2 godziny. W tym czasie przygotować polewę.
Polewa:
180g gorzkiej czekolady
140ml mleka
50g miodu
20g masła
W rondelku zagotować mleko z miodem i połamaną gorzką czekoladą. Gotować chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia składników (ok. 2
minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając). Następnie dodać masło i
wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia do temperatury ok.
40 stopni C. Wystawić z zamrażalnika schłodzone ciasto. Wierzch polać równomiernie polewą
i wyrównać. Pokroić ciasto na prostokąty 15 x 5 cm przy pomocy ostrego
noża maczając go przed każdym cięciem w gorącej wodzie. Podawać od razu
lub przechowywać w lodówce do 2 dni.
Wygląda świetnie, bardzo oryginalne z tymi waflami. :)
ReplyDeleteOstatnio robiłam tort na biszkopcie z dodatkiem masła i byłam nim zachwycona- jest dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Ciekawy pomysł z waflami ryżowymi jako spód, no i ten krem czekoladowy... Pyszności!!! :)))
ReplyDeleteTen mus kusi mnie ogromnie :)
ReplyDeleteWygląda pysznie, uwielbiam takie ciasta, ! ;)
ReplyDeleteZamierzam robić choć nie mam takiej blaszki małej i zapytać się chciałam czy można na okrągła blaszkę 26cm średnica i czy podwoić przepis w produktach czy tak też wyjdzie wysoki???
Może być w okrągłej blaszce, ale myślę, że bez podwajania składników wystarczy.
ReplyDeleteZa czekoladą w tabliczkach nie przepadam, ale to ciasto to dzieło sztuki!
ReplyDeleteGenialny jest ten przepis. Chyba go jutro wykorzystam :D
ReplyDelete