Tuesday, December 2

Maślane ciasto drożdżowe z kruszonką





Puszyste, pachnące maślane ciasto z dodatkiem wanilii i dużą ilością kruszonki. Idealne do filiżanki gorącej kawy lub herbaty. Ale uwaga, bardzo wciąga! :) Ja najbardziej lubię gorące ciasto drożdżowe, tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam na leniwy weekend w jesienno-zimowym sezonie.

Z przepisu wychodzą dwa mniejsze ciasta (jedno piekłam w podłużnej foremce, a drugie w okrągłej o średnicy 20 cm). Korzystam z przepisu na Kwestii Smaku.


Składniki: 
400g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
3 żółtka + 1 białko do posmarowania ciasta
5 łyżek cukru
szczypta soli
100g masła
1/2 laski wanilii

Kruszonka:
60g masła w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru
10 płaskich łyżek mąki

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, wyrośnięte drożdże i cukier, i zacząć wyrabiać ciasto. Pozostałe mleko podgrzać z ziarenkami wanilii. Do ciasta dodać żółtka i stopniowo dodawać ciepłe mleko. Wyrabiać przez około 10 minut. Masło rozpuścić w rondelku i ciepłe dodać do ciasta, zagnieść aż do wchłonięcia. Przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć do uzyskania grubych okruchów.

Formy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto lekko zagnieść, podzielić na dwie części, przełożyć do foremek i wyrównać. Posmarować wierzch ciasta białkiem i posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190⁰C. Piec przez ok. 25 minut (przed wystawieniem sprawdzić patyczkiem). Pozostawić w formie przez 20 minut do przestygnięcia (o ile jesteście w stanie oprzeć się temu zapachowi, u mnie jedno wyskoczyło z formy od razu :) ). Ostrożnie wyjąć z foremki. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że najlepiej smakuje pierwszego dnia. Ale jeżeli owiniemy ciasto przezroczystą folią spożywczą od razu po wystygnięciu i schowamy do lodówki, ciasto dłużej zachowa świeżość. Ciasto można również zamrozić i odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce, choć oczywiście odgrzewane nie jest aż tak dobre jak świeżo po upieczeniu.

2 comments:

  1. Mniam, wygląda znakomicie :)
    Nie ma jak cieplutka drożdżówka... :)

    ReplyDelete