Friday, June 26

Babeczki oliwne z pietruszką





Oliwa z oliwek do deseru? Korzeń pietruszki do ciasta? Do odważnych świat należy! Pietruszka nadaje słodyczy, oliwa charakteru, a całości dopełnia nuta kokosa i rozmarynu. Babeczki obłędnie smakują z polewą z oliwy i kakao udekorowane świeżymi owocami lata. Spróbujcie!




Składniki (6 dużych lub 12 małych babeczek):
2 średnie pietruszki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy z oliwek Gallo Classico
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
gałązka rozmarynu
skórka z 1 cytryny




Polewa:
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki oliwy z oliwek Gallo Classico
świeże owoce do dekoracji




Pietruszkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Jaja ubić z cukrem przez 5 minut mikserem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać oliwę Gallo Classico. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać do masy razem z pietruszką, rozmarynem i skórką cytrynową. wymieszać do połączenia składników. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę mleka (zwykłego lub kokosowego). Przełożyć do foremki na muffiny wysmarowanej oliwą lub masłem i obsypanej mąką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180C przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Wystawić i ostudzić.




Składniki polewy roztrzepać trzepaczką do uzyskania jednolitego kremu. Polać babeczki i udekorować owocami.
























No comments:

Post a Comment