Monday, January 5

Biszkopt z musem czekoladowym


 
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych owoców, najchętniej przygotowuję ciasta i desery z czekoladą. To ciasto to kakaowy biszkopt przełożony czekoladowym musem i udekorowany słodką polewą czekoladową. Spód jest zrobiony z ryżowych wafli. To mała czekoladowa rozpusta, więc polecam na karnawał :)

Składniki (8 dużych ciastek):
Biszkopt:
50g kakao
5 jaj (w temperaturze pokojowej)
130g cukru pudru
60g mąki
50g masła

Ubić białka na sztywno z cukrem pudrem. Gdy piana jest sztywna, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wmieszać rozpuszczone i przestudzone masło. Formę 20x30 cm wyłożyć papierem. Piec biszkopt w temperaturze 180⁰ C przez 30 minut. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia i przekroić w poprzek na dwa blaty.

Spód:
100g mlecznej czekolady
4 wafle ryżowe

Uprażyć chlebki ryżowe do chrupkości (np. na patelni grillowej) i pokruszyć. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pokruszonymi chlebkami ryżowymi. Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spód formy wykleić chrupkami w czekoladzie, docisnąć.

Mus czekoladowy: 
180g gorzkiej czekolady 
3 żółtka +1 białko
60g cukru
250ml kremówki
łyżka wody
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka i białko ubić na puszystą masę. Cukier z wodą podgrzać w rondlu do powstania syropu. Nie przerywając ubijania, wlać cienką strużką syrop do jajek. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec ubić na sztywno dobrze schłodzoną kremówkę i wymieszać dokładnie z czekoladowym kremem.

Dodatkowo: Rum do nasączenia biszkoptów

Ryżowy spód posmarować cienką warstwą musu czekoladowego (1-2 mm). Położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć lekko rumem (za pomocą pędzelka). Następnie położyć grubą (ok 1cm) warstwę musu czekoladowego i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Drugi biszkopt również nasączyć rumem. Wierzch posmarować cienką warstwą musu czekoladowego (1-2 mm). Wstawić do zamrażarki na 2 godziny. W tym czasie przygotować polewę.

Polewa: 
180g gorzkiej czekolady
140ml mleka
50g miodu
20g masła

W rondelku zagotować mleko z miodem i połamaną gorzką czekoladą. Gotować chwilę aż do całkowitego rozpuszczenia składników (ok. 2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając). Następnie dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia do temperatury ok. 40 stopni C. Wystawić z zamrażalnika schłodzone ciasto. Wierzch polać równomiernie polewą i wyrównać. Pokroić ciasto na prostokąty 15 x 5 cm przy pomocy ostrego noża maczając go przed każdym cięciem w gorącej wodzie. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce do 2 dni.



7 comments:

  1. Wygląda świetnie, bardzo oryginalne z tymi waflami. :)

    ReplyDelete
  2. Ostatnio robiłam tort na biszkopcie z dodatkiem masła i byłam nim zachwycona- jest dużo smaczniejszy niż tradycyjny. Ciekawy pomysł z waflami ryżowymi jako spód, no i ten krem czekoladowy... Pyszności!!! :)))

    ReplyDelete
  3. Ten mus kusi mnie ogromnie :)

    ReplyDelete
  4. Wygląda pysznie, uwielbiam takie ciasta, ! ;)
    Zamierzam robić choć nie mam takiej blaszki małej i zapytać się chciałam czy można na okrągła blaszkę 26cm średnica i czy podwoić przepis w produktach czy tak też wyjdzie wysoki???

    ReplyDelete
  5. Może być w okrągłej blaszce, ale myślę, że bez podwajania składników wystarczy.

    ReplyDelete
  6. Za czekoladą w tabliczkach nie przepadam, ale to ciasto to dzieło sztuki!

    ReplyDelete
  7. Genialny jest ten przepis. Chyba go jutro wykorzystam :D

    ReplyDelete