Saturday, November 2

Crème pâtissière - przepis podstawowy

Jesiennych porządków ciąg dalszy. Mój podstawowy i często wykorzystywany przepis na krem cukierniczy (chociaż crème pâtissière brzmi o niebo lepiej) - do tart owocowych, tarteletek i innych ciast z kremem budyniowym. Przepis jest trochę ulepszoną/ułatwioną wersją tego, który już był na blogu przy okazji tarty z malinami.

Waniliowy crème pâtissière (vanilla custard):
6 żółtek
100g cukru
40g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
600ml mleka
Ziarenka z 1/3 laski wanilii


Żółtka utrzeć z cukrem na jasną kremową masę. Dodać wanilię. W 100ml zimnego mleka rozprowadzić dokładnie mąkę zwykłą i ziemniaczaną, żeby nie było grudek. Wymieszać z masą jajeczną. Mleko doprowadzić do wrzenia, a następnie dolewać stopniowo gorące mleko do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie podgrzewać masę na średnim ogniu ciągle mieszając i uważając by nie przywarła. Doprowadzić do zgęstnienia i zdjąć z ognia. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

No comments:

Post a Comment