Dodatkowo w aranżacji Halloweenowej - z czekoladową pajęczyną i przerażającymi pająkami! Szybko, szybko, bo sezon dyniowy już się kończy!
Korzystałam z przepisu na okuchni.
Składniki:
100 g miękkiego masła
300 g ciastek czekoladowych
600g puree z dyni
1 kg twarogu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
skórka otarta z 1 cytryny
|
Do dużego garnka włożyć puszkę mleka skondensowanego,
zalać wodą i zagotować. Gotować przez 1,5 godziny, a następnie pozostawić do
ostygnięcia.
Ciasteczka pokruszyć blenderem i wymieszać z masłem.
Formę o średnicy 26cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Masę ciasteczkową
wyłożyć do formy i wykleić nią spód oraz boki formy. Wstawić do lodówki na 30
minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z
jajami, puree dyniowym, cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i imbirem.
Otworzyć puszkę z ugotowanym mlekiem skondensowanym i przełożyć kajmak do
masy serowej. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać (można to zrobić
niestarannie i pozostawić smugi kajmaku lub zmiksować, jeżeli chcemy uzyskać
jednolitą konsystencję).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180⁰C. Masę serową
wylać na ciasteczkowy spód, przykryć całość folią aluminiową (tak żeby nie
dotykała masy serowej - dzięki folii sernik zachowa jasny, jednolity kolor) i
wstawić sernik do rozgrzanego piekarnika. Po wstawieniu, zmniejszyć
temperaturę do 160⁰C. Piec przez ok. 60 - 70 minut, aż środek sernika się
zetnie. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku do całkowitego
wystygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
|
Świetnie wygląda z tymi pająkami!
ReplyDeletegroźne te pająki ;-) Dziękujemy za zdjęcie!
ReplyDelete