Thursday, October 31

Przerażający sernik dyniowo kajmakowy



Sernik sezonowy o lekko wyczuwalnym smaku dyni, delikatnie pomarańczowym kolorze ze słodką kajmakową nutą.
Dodatkowo w aranżacji Halloweenowej - z czekoladową pajęczyną i przerażającymi pająkami! Szybko, szybko, bo sezon dyniowy już się kończy!

Korzystałam z przepisu na okuchni.

Składniki:
100 g miękkiego masła
300 g ciastek czekoladowych

600g puree z dyni
1 kg twarogu
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
skórka otarta z 1 cytryny

Do dużego garnka włożyć puszkę mleka skondensowanego, zalać wodą i zagotować. Gotować przez 1,5 godziny, a następnie pozostawić do ostygnięcia.
Ciasteczka pokruszyć blenderem i wymieszać z masłem. Formę o średnicy 26cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Masę ciasteczkową wyłożyć do formy i wykleić nią spód oraz boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z jajami, puree dyniowym, cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i imbirem. Otworzyć puszkę z ugotowanym mlekiem skondensowanym i przełożyć kajmak do masy serowej. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać (można to zrobić niestarannie i pozostawić smugi kajmaku lub zmiksować, jeżeli chcemy uzyskać jednolitą konsystencję).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180⁰C. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, przykryć całość folią aluminiową (tak żeby nie dotykała masy serowej - dzięki folii sernik zachowa jasny, jednolity kolor) i wstawić sernik do rozgrzanego piekarnika. Po wstawieniu, zmniejszyć temperaturę do 160⁰C. Piec przez ok. 60 - 70 minut, aż środek sernika się zetnie. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.



2 comments:

  1. Świetnie wygląda z tymi pająkami!

    ReplyDelete
  2. groźne te pająki ;-) Dziękujemy za zdjęcie!

    ReplyDelete