To ciasto to kompletna rozpusta. Orzechy włoskie otulone pieczonym jabłkiem i zatopione w delikatnym cieście, a całość oblana słodkim karmelowym lukrem. Fajnie prezentuje się w przekroju i smakuje nieziemsko, ale czy przy takiej mieszance smaków mogłoby być inaczej?
Jabłka z orzechową niespodzianką:
3 jabłka
60g orzechów włoskich
2 łyżki cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka mąki + dodatkowo do wysypania foremki
1 łyżka miękkiego masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki.
Jabłka obrać i wydrążyć. Pokruszone
orzechy wrzucić na suchą patelnię i prażyć na średnim ogniu przez około 5
minut. Przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką cynamonu, łyżką cukru
oraz łyżką miękkiego masła. Orzechową mieszanką nadziać obficie
wydrążone jabłka. Na talerzu wymieszać łyżkę mąki i łyżkę cynamonu.
Nadziane jabłka obtoczyć z każdej strony cynamonową mąką. Formę keksówkę
o długości 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Jeżeli zostało nam
trochę mąki z cynamonem po obtoczeniu jabłek, możemy ją tutaj
wykorzystać.
Ciasto:
125g miękkiego masła
3 jaja (w temperaturze pokojowej)
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać
jajka i zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia i
miksować jeszcze ok 2 minut aż ciasto osiągnie gładką i jednolitą
konsystencję. Na koniec wmieszać skórkę cytrynową. Do formy wyłożyć na
spód ok. 3 łyżek ciasta do przykrycia dna. Następnie ułożyć poziomo
jabłka jedno za drugim (podczas krojenia chcemy mieć krążki jabłka). Za
pomocą łyżki nałożyć pozostałe ciasto dookoła jabłek - ciasto powinno
sięgać mniej więcej do 2/3 wysokości owoców. Wstawić do rozgrzanego
piekarnika na 50-60 minut. Po tym czasie ciasto powinno być wyrośnięte i
mieć złoty kolor, a jabłka powinny być prawie całkowicie (albo
całkowicie) w nim zatopione. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na
10 minut. Po tym czasie wyjąć z formy. Przygotować lukier oraz dekorację
(opcjonalnie).
Lukier karmelowy:
1 szklanka brązowego cukru
50g masła
1/3 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru pudru
opcjonalnie: 1/2 łyżki soli
W rondlu stopić masło i dodać brązowy cukier (oraz opcjonalnie sól).
Podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie wlać mleko i doprowadzić do
zagotowania. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut po przestygnięcia. Do
masy karmelowej dodawać stopniowo cukier puder i ubijać trzepaczką lub
mikserem. Lukier powinien mieć konsystencję masła orzechowego - w razie
potrzeby zwiększyć ilość mleka lub cukru pudru. Gotowy lukier położyć na
wierzchu lekko ciepłego ciasta. Można pozostawić do swobodnego
spłynięcia lub posmarować równomiernie wierzch oraz brzegi. Przed
krojeniem odczekać do całkowitego zastygnięcia lukru.
Wow! Wygląda imponująco :)
ReplyDeleteTo ciasto to nie tylko rozpusta! To dzieło sztuki :)
ReplyDeleteŁał, wygląda po prostu zachwycająco! Zdecydowanie robi wrażenie :)
ReplyDeleteWszyscy WOW, to ja też, ten komentarz pierwszy nasuwa się na myśl, więc WOW. Pozdrawiam :)
ReplyDeleteWow!! Super pomysł, wygląda genialnie :)
ReplyDeleteWow, dziękuję za miłe komentarze! :) I zachęcam do wypróbowania!
ReplyDeleteWedelka ukradła mi już to, co chciałam napisać :). Wygląda niesamowicie, perfekcyjne ciasto :)
ReplyDeleteSuper ciacho. Prezentuje się wspaniale. Zrobiłam zmodyfikowaną wersję: mąka pełnoziarnista, odrobina erytrolu (połowa ilości cukru z przepisu), trochę mleka, bo ciasto było dość zwarte zapewne przez użytą mąkę, zamiast orzechów rodzynki i daktyle do środka. Pewnie z sosem było by lepsze, ale ograniczam cukier do minimum. Dzieciom bardzo smakowało.
ReplyDeleteDziękuję za wypróbowanie i za podzielenie się komentarzem!
Delete