Sunday, October 20

Tatar z łososia, jajko w koszulce i tymianek.




































Kolorowe, smaczne i lekkie danie, które idealnie sprawdzi się jako przystawka lub na kolację. Do przygotowania tatara można wykorzystać łososia surowego, marynowanego lub wędzonego, albo też połączyć różne rodzaje. W tej wersji wykorzystałam tylko łososia wędzonego, ponieważ jest najłatwiej dostępny i najczęściej gości na naszym stole. Wędzony łosoś i jajko w koszulce są też "bezpieczniejszą" opcją i ciekawą propozycją dla osób, które boją się surowych ryb i żółtek.

Składniki (2 porcje):

100g wędzonego łososia
1 szalotka
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy francuskiej
świeży tymianek, świeżo mielony pieprz

2 jajka
2 łyżki octu
sól morska


Szalotkę drobno posiekać i wymieszać z cytryną oraz oliwą. Odstawić na 5 minut. Posiekać łososia oraz tymianek (ok. 1/2 łyżki). Wymieszać łososia z szalotką (wraz z sokiem cytrynowym i oliwą), tymiankiem i musztardą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku.

W rondlu zagotować wodę z octem. Jajko wbić ostrożnie do szklanki. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i delikatnie wlać jajko do wrzątku z jak najmniejszej wysokości. Gotować 3 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową. Powtórzyć z drugim jajkiem.

Jajko ułożyć na tatarze, oprószyć gruboziarnistą solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Udekorować gałązką tymianku.

 



3 comments:

  1. Wygląda ślicznie. Nie lubię łososia, ale mam zamiar zrobić taką przystawkę na Wigilię dla moich gości. Mam pytanie, czy jajka w koszulkach mogę przygotować wcześniej i podać z tatarem zimne?
    pozdrawiam,
    Anita

    ReplyDelete
  2. Anito, ja osobiście lubię jajka w koszulkach również na zimno (jajka też szybko stygną, więc zwykle u mnie w momencie jedzenia są co najwyżej letnie), ale to oczywiście kwestia gustu. Zazwyczaj jednak serwowane są na ciepło. Jeśli chodzi o konsystencję, powinna pozostać taka sama, ewentualnie można skrócić czas gotowania o 20 sekund, bo po ostygnięciu żółtko troszeczkę tężeje. Pozdrawiam i życzę udanej Wigilii!

    ReplyDelete