Thursday, August 15

Najzdrowsze i najprostsze ciasteczka owsiane, bez cukru i tłuszczu.

Co jakiś czas postanawiam, że będę prowadzić zdrowy tryb życia. O ile generalnie wychodzi mi to nienajgorzej, cukier jest moją piętą Achillesową. Ostatnim razem kiedy na jakiś czas zrezygnowałam zupełnie z cukru prostego, wymyśliłam te ciasteczka. Tak żeby się oszukać, że się nie oszukuję :) Ale trzeba przyznać, że chociaż słodkie w smaku, te ciasteczka to naprawdę jest samo zdrowie - płatki owsiane i mus owocowy. Dla zdrowoholików jak ja, którzy nie widzą sensu jedzenia, kiedy ma nie być deseru :)

Składniki (8 - 10 sztuk):
2 duże lub 3 małe jabłka, obrane i starte na mus (można zastąpić musem jabłkowym dla niemowląt, np. Gerbera)
150g płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli
garść rodzynek
cynamon do smaku

Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być dosyć suche, ale dać się skleić. Odstawić na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Nakładać łyżkę ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczać łyżką mocno dociskając - ciasteczko powinno być mocno zbite, żeby się nie kruszyło po upieczeniu. Piec 25-30 minut, aż ciasteczka wyschną i zarumienią się (należy pilnować, żeby rodzynki się nie spaliły - w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia). Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Początkowo ciasteczka będą dość miękkie, ale po ostygnięciu powinny stwardnieć. Najlepsze są w dniu pieczenia.


5 comments:

  1. Skąd ja znam takie postanowienia? Ciasteczka z pewnością warte wypróbowania :)

    ReplyDelete
  2. Proste i zdrowe takie najbardziej lubię:)

    ReplyDelete
  3. Kruchutkie, owsiane i jeszcze z bakaliami :) Pycha :)

    ReplyDelete
  4. proste, pyszne i zdrowe ;) owsiane najlepsze ! ;)

    ReplyDelete
  5. szukałam, szukałam i w końcu znalazłam idealny przepis dla osób na diecie! <3

    ReplyDelete