Tuesday, August 20

Jogurtowa prawie panna cotta z borówkami



 

Nie jest to przepis na prawdziwą panna cotta, ponieważ panna cotta to gotowana śmietanka. A w tej wersji nie ma śmietanki. Jest za to delikatny i lekki deser z jogurtu z dodatkiem prawdziwej wanilii oraz borówek amerykańskich. Im bardziej kremowy jogurt wybierzemy, tym delikatniejszy i bardziej kremowy będzie nasz deser. Świetnie nada się np. jogurt grecki. Polecam na upalne letnie dni!

Składniki (3 porcje):
200g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
3 łyżki mleka
1,5 łyżki cukru
1/2 laski wanilii
4 łyżki borówek amerykańskich

Jogurt wystawić z lodówki na co najmniej 15 minut. Żelatynę zalać łyżką gorącej wody i rozpuścić. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę z wodą i starannie rozprowadzić do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i cukru. Odstawić do ostygnięcia (może być letnie). Jogurt wymieszać z ziarenkami wanilii. Dodać do jogurtu mleko z żelatyną i cukrem, dokładnie wymieszać. Do przygotowanych naczynek rozlać masę jogurtową. Do każdego wsypać po łyżce borówek amerykańskich. Ostatnią łyżkę zostawić do dekoracji. Wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej godzinę.

 

4 comments:

  1. Taka wersja tego deseru też ogromnie mi się podoba! :)

    ReplyDelete
  2. Powinnaś dodać, że borówki zbierane własnoręcznie z krzaczka mojej babci :*

    ReplyDelete