Nie jest to przepis na prawdziwą panna cotta, ponieważ panna cotta to gotowana śmietanka. A w tej wersji nie ma śmietanki. Jest za to delikatny i lekki deser z jogurtu z dodatkiem prawdziwej wanilii oraz borówek amerykańskich. Im bardziej kremowy jogurt wybierzemy, tym delikatniejszy i bardziej kremowy będzie nasz deser. Świetnie nada się np. jogurt grecki. Polecam na upalne letnie dni!
Składniki (3 porcje):
200g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
3 łyżki mleka
1,5 łyżki cukru
1/2 laski wanilii
4 łyżki borówek amerykańskich
Jogurt wystawić z lodówki na co najmniej 15 minut. Żelatynę zalać łyżką gorącej wody i rozpuścić. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę z wodą i starannie rozprowadzić do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i cukru. Odstawić do ostygnięcia (może być letnie). Jogurt wymieszać z ziarenkami wanilii. Dodać do jogurtu mleko z żelatyną i cukrem, dokładnie wymieszać. Do przygotowanych naczynek rozlać masę jogurtową. Do każdego wsypać po łyżce borówek amerykańskich. Ostatnią łyżkę zostawić do dekoracji. Wstawić do lodówki do stężenia na co najmniej godzinę.
Taka wersja tego deseru też ogromnie mi się podoba! :)
ReplyDeleteBardzo apetyczna! :)
ReplyDeletePowinnaś dodać, że borówki zbierane własnoręcznie z krzaczka mojej babci :*
ReplyDeleteDodaję :)
Delete