Friday, June 15

Ciasto z owocami na maślance



Zwykle nadmiar owoców kończy się u mnie kruchym ciastem. Takie lubimy najbardziej i choć jest z nimi więcej pracy, zwykle się udają i wszystkim smakują. Ciasto na proszku do pieczenia jest bardziej kapryśne i jak włożymy do niego dużo owoców, to różnie bywa, czasem mamy zakalec. Ten przepis spodobał mi się, bo ciasto przypomina wielkiego muffina, wilgotnego, owocowego, wyrośniętego, a przygotowanie trwa nie więcej niż 15 minut do momentu wstawienia do pieca. Efekt zadowalający :)

Inspiracją był przepis na blogu Culinary Covers.

Składniki (w temperaturze pokojowej):
3 ¾ szklanki mąki + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki soli
¾ szklanki cukru
3 jajka
1 ¾ szklanki maślanki
½ szklanki oleju roślinnego
skórka otarta z 2 cytryn
2 szklanki truskawek pokrojonych w ćwiartki lub innych letnich owoców, np. jagody, maliny

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Truskawki umyć, wyszypułkować i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z 1 łyżką mąki. Pozostałą mąkę wsypać do dużej miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka z maślanką, cukrem oraz olejem. Następnie wlać płynną masę do mąki i wymieszać mikserem do połączenia składników (nie należy miksować zbyt długo). Na koniec łyżką wmieszać skórkę cytrynową oraz truskawki, pozostawiając jedną garść na później. Przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 70-80 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Pozostawić na 15 minut do ostygnięcia, po czym wyjąć z foremki. Przygotować lukier.

Lukier:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 szklanka cukru pudru

Za pomocą drewnianej łyżki rozetrzeć dokładnie cukier z sokiem cytrynowym, tak aby drobinki cukru nie były wyczuwalne. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany, więc w razie potrzeby dodać trochę cukru pudru lub soku z cytryny. Polać lukrem zimne ciasto i pozostawić do zastygnięcia. Gdy lukier zastygnie, można kroić ciasto na kawałki.
Lukier cytrynowy dopełnia aromat skórki cytrynowej w cieście, więc polecam z niego nie rezygnować.
 

 

6 comments:

  1. Ślicznie wygląda! Musi pysznie smakować!

    ReplyDelete
  2. Ale wysokie ciacho, bardzo apetycznie wygląda :)
    Uwielbiam ciasta na maślance czy jogurcie ale niestety zawsze wychodzą mi zakalce :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Madzialena, niestety te ciasta tak mają. Ale spora dawka mąki i proszku do pieczenia powinna rozwiązać ten problem :)

      Delete
  3. Zapamiętany - do wypróbowania :) Uwielbiam muffinki, a taka duża to jest coś! :)

    ReplyDelete
  4. Kocham maślankowe ciasta za ich lekkość i sprężysta konsystencję. Z truskawkami znakomite :)

    ReplyDelete