Saturday, June 16

Czereśnie w maślanych koszyczkach



Rzadko mam okazję upiec coś z czereśniami, bo zwykle znikają natychmiast! Tym razem kupiliśmy z zapasem. I powstały kruche maślane koszyczki wypełnione słodkimi mięsistymi czereśniami. Może smak niezbyt zaskakujący, ale pyszny, więc czego chcieć więcej?

Składniki (na 5 koszyczków):

Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
90g zimnego masła
2 łyżki lodowatej wody

Przygotować 5 ramekinów: wysmarować masłem i wysypać mąką. Do miski wsypać sypkie składniki. Na środek wkruszyć masło w drobnych kawałeczkach (jak orzech laskowy). Szybko zagnieść. Pod koniec dodać 2 łyżki zimnej wody i zlepić ciasto w jedną całość. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować i wyciąć 5 okręgów o średnicy ok. 2 razy większej niż spód ramekina. Włożyć okrąg ciasta do foremki i utworzyć z brzegu falbankę tak, żeby ciasto przylegało do brzegów oraz dna ramekina. Następnie wstawić przygotowane ramekiny z ciastem do zamrażalki na 30 minut.

Owoce:
3 szklanki wydrylowanych czereśni
1/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
sok z 1/2 cytryny

Czereśnie wymieszać z cukrem i cynamonem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Odłożyć 2 szklanki czereśni na później, a pozostałą jedną szklankę oprószyć 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i rozłożyć po równo na spód schłodzonego ciasta (czereśnie obciążą ciasto, żeby nie urosło i nadadzą mu owocowy zapach). Od razu wstawić do piekarnika, tak żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze przez ok. 25 minut aż brzegi ciasta się zarumienią. Wystawić z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. W między czasie zagotować pozostałe czereśnie i dusić pod przykryciem przez 10 minut aż puszczą sok. Następnie wymieszać pozostałą 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej z sokiem cytrynowym i wlać do rondla. Energicznie wymieszać i zdjąć z ognia. Jeżeli czereśnie są zbyt kwaśne, dodać 1-2 łyżki cukru i wymieszać do rozpuszczenia. Gorące czereśnie nałożyć na wierzch do upieczonych koszyczków.


No comments:

Post a Comment