Tuesday, May 15

Lekkie ciasteczka migdałowe z nutą cytrynową.


Leciutkie, delikatne ciasteczka migdałowe z dodatkiem orzeźwiającej skórki cytrynowej. Są bardzo proste w wykonaniu, zdrowe i idealne do porannej kawy. Polecam!
Zainspirował mnie ostatni przepis Dorotus oraz białka pozostałe po panettone :)

Składniki:
3 białka
200g tartych migdałów
180g cukru
2 łyżki mąki
½ łyżeczki soli
Skórka otarta z 1 cytryny
Cukier puder do obtaczania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować. Masę dobrze schłodzić w lodówce (pozostawiłam na całą noc). Na talerz wysypać sporo cukru pudru. Ręce zmoczyć w zimnej wodzie i palcami nabierać kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Wkładać do cukru pudru i obtaczać nim z każdej strony formując podłużne wałeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach (ciasteczka urosną). Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. Zdjąć z blachy i ostudzić. Smacznego!
 
 

4 comments:

  1. Oj, cos czuje, ze bardzo bym je polubila :) A konwalie piekne.

    ReplyDelete
  2. A jak te konwalie pięknie pachną!
    Pozdrawiam ciepło

    ReplyDelete
  3. Ciasteczka migdałowe uwielbiam! I ten popękany wierzch... do schrupania!

    ReplyDelete
  4. wyglądają pysznie! migdały to jeden z tych składników, które uwielbiam :)

    ReplyDelete