Sunday, April 15

Tarteletki z gruszkami pod musem waniliowym.


 

Kruche, mało słodkie tarteletki z gruszkami pachnącymi cynamonem, zapieczone pod waniliowym musem. Przepis powstawał dzisiaj w mojej głowie, więc proporcje były na oko, ale efekt był na tyle udany, że postaram się podać przybliżone ilości :)

Składniki (4 tarteletki):

Kruche ciasto:
200g mÄ…ki krupczatki
1 łyżka cukru pudru
120g zimnego masła
1 łyżka śmietany

Gruszki pachnÄ…ce cynamonem:
5-6 niedużych gruszek (można zastąpić jabłkami lub pomieszać)
1,5 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

Mus waniliowy:
100g serka mascarpone
2 białka
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:
Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i ustawić na wolnym ogniu. Kiedy wypuszczą sok, dodać pozostałe składniki i zwiększyć ogień. Podgrzewać aż owoce zmiękną (ok 30 minut). Ostudzić.

Foremki do tarteletek wysmarować masÅ‚em. SkÅ‚adniki na ciasto zagnieść. W razie potrzeby dodać wiÄ™cej mÄ…ki lub masÅ‚a, tak żeby ciasto dawaÅ‚o siÄ™ zlepić, ale byÅ‚o sypkie. Wylepić foremki ciastem i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać sok cytrynowy, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Serek mascarpone wymieszać z ekstraktem z wanilii. Delikatnie połączyć serek z ubitą pianą z białek.

Na upieczone kruche spody kÅ‚aść gruszki, lekko docisnąć i wyrównać. Na wierzch kÅ‚aść dużą Å‚yżkÄ™ musu waniliowego i rozprowadzić na gruszkach. Piec w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Podawać na ciepÅ‚o lub po ostygniÄ™ciu.



5 comments:

  1. pyszne, małe... mniam! porywam ;]

    ReplyDelete
  2. bardzo apetyczne a do tego jaki śliczny talerzyk! :)

    ReplyDelete
  3. Pyszna tartaletka do porannej kawy- czego chcieć więcej? :)

    ReplyDelete
  4. Karmel-itka, kuchenny bałagan, Maggie - dziękuję!

    Justka, zgadzam siÄ™ w 100% :)

    ReplyDelete