Delikatne, leciutkie i zdrowe. W smaku trochę przypominają ciasto marchewkowe. Są delikatnie słodkie, ale słodycz pochodzi jedynie z marchewki i cynamonu, więc nadają się również do wersji wytrawnej. Ja jednak pozostaję wierna klasycznej słodkiej wersji pancakes i najbardziej smakują mi z syropem klonowym albo z Nutellą.
Przepis powstał wzorując się na jogurtowych placuszkach Agnieszki.
Składniki:
100 g mąki
1 duża marchewka
3 jajka (białka i żółtka osobno)
½ szklanki maślanki
Szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
Olej do smażenia
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce połączyć żółtka z mąką, dodawać stopniowo maślankę i ucierać, żeby uzyskać jednolitą konsystencję ciasta. Dodać cynamon, marchewkę i skórkę pomarańczową i dobrze wymieszać. Mikserem ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do marchewkowego ciasta. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wykładać łyżką grube okrągłe placuszki i smażyć pod przykryciem po ok. 3 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Drogi Czytelniku, spodobało Ci się? Masz jakieś pytania lub sugestie? Zostaw po sobie ślad! Czytam każdy komentarz i z każdego się bardzo cieszę!
Did you like it? Do you have any doubts or suggestions? Leave a comment! I read all of them and appreciate them a lot :)
Faktycznie leciutkie. ;) Muszę je kiedyś zrobić.
ReplyDeleteŚliczne :)
ReplyDeleteile placuszków wychodzi z tego przepisu? :)
ReplyDeleteKlliisiaa, u mnie wyszło 12 sztuk. Porcja jest na 2-3 osoby.
ReplyDeleteBardzo fajna śniadaniowa propozycja, szkoda tylko, że nie mam nikogo,kto mógłby mi takie smakołyki z rana zrobić:)
ReplyDeletebardzo fajne te placuszki:)
ReplyDeleteGdzie marchewka tam i ja!
ReplyDeletePrzepyszne są te placuszki, najlepsze jakie do tej pory jadłam.
ReplyDeletehttp://kaczodajnia.blogspot.com/2012/04/bardzo-lekkie-pancakes-z-cynamonem-i.html
Dziękuję za przepis
Kaczodajnia,
DeleteBardzo się cieszę że udały się i smakowały!
Pozdrawiam