Bundt Cake to klasyczne ciasto ucierane pieczone w kształcie pierścienia. Jak większość ciast ucieranych, bundt jest prosty do wykonania, a dzięki gęstej strukturze ciasta, ładnie oddaje kształt foremki, dzięki czemu można uzyskać fantazyjne rzeźby. Ciasto jest puszyste i wilgotne o wyraźnym smaku cytryny. Takie lubimy najbardziej!
Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
2 szklanki cukru
3 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¼ szklanki soku z cytryny
1 łyżka otartej skórki z cytryny
3 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
3 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¼ szklanki soku z cytryny
1 łyżka otartej skórki z cytryny
3 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki maślanki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Syrop:
¼ szklanki soku z cytryny
¼ szklanki cukru
2 łyżki wody
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Okrągłą foremkę z kominem dobrze natłuścić i wysypać mąką.
Skórkę cytrynową zalać sokiem z cytryny i rozgnieść w moździerzu. Mikserem utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Dodać jajka (po jednym na raz) i żółtko. Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Na koniec wlać sok z cytryny ze skórką cytrynową, esencję waniliową i maślankę, wymieszać mikserem do połączenia składników. Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
2 łyżki wody
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Okrągłą foremkę z kominem dobrze natłuścić i wysypać mąką.
Skórkę cytrynową zalać sokiem z cytryny i rozgnieść w moździerzu. Mikserem utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Dodać jajka (po jednym na raz) i żółtko. Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Na koniec wlać sok z cytryny ze skórką cytrynową, esencję waniliową i maślankę, wymieszać mikserem do połączenia składników. Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Wystawić, po 10 minutach wyjąć z foremki. Przygotować syrop: w rondelku połączyć wszystkie składniki, zagotować i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Równomiernie polać syropem ciepłe ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
wow, bardzo ładny kształt ciasta!
ReplyDeleteAsix, dziękuję! Chociaż to w dużej mierze zasługa foremki, a nie moja :)
ReplyDelete