Sunday, September 4

Sałatka z indykiem, gruszką, figami i kozim serem

W gorący i słoneczny dzień jak dziś mam ochotę na coś lekkiego. Na rozgrzeszenie, po tych wszystkich słodkich pokusach, którym się zwykle nie opieram :)
Połączenie kruchej sałaty z delikatnym indykiem uwieńczone słodkimi owocami oraz kremowym kozim serkiem jest idealne na letni lunch. Zaspokaja głód, a jednocześnie pozostawia uczucie lekkości. Jest to także propozycja dla osób na diecie - niskokaloryczne danie, które dzięki słodyczy owoców załatwia kwestię deseru. Polecam do wypróbowania.

Składniki:

dwie duże garście jędrnej sałaty (najbardziej lubię gotową mieszankę sałat z dodatkiem rukoli, schłodzoną w lodówce)
150g polędwiczki z indyka (plus plasterek cytryny i gałązka rozmarynu do gotowania)
1 gruszka
4 suszone figi (użyłam fig przygotowanych według tego przepisu)
kilka orzechów włoskich (opcjonalnie)
50g sera koziego

Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy dobrej jakości
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka dobrej jakości octu balsamicznego (użyłam Aceto Balsamico di Modena ai Frutti di Bosco)
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Indyka ugotować w osolonej wodzie z plasterkiem cytryny i gałązką rozmarynu i schłodzić w lodówce. Pokroić na duże kawałki.
Gruszkę umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki.
Figi pokroić na półplasterki.
Orzechy grubo posiekać i lekko uprażyć na patelni.
Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać.

Do salaterki wsypać sałatę, ułożyć gruszki, kawałki indyka i figi. Lekko wymieszać. Na wierzch ułożyć pokrojony w plasterki ser kozi i orzechy. Polać sosem i od razu podawać.

Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej bagietki, czerwonego wina i dobrych znajomych.
Sałatka z indykiem, gruszką, figami i kozim serem.

2 comments:

  1. A gdyby tak ten ser do tej salatki na cieplo ...?
    Hmmmmmm.................

    ReplyDelete
  2. Można położyć ser na kawałkach pieczywa, opiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni pod przykryciem (ale uwaga, bo łatwo przypalić!) i takie grzanki podać na sałatce. Taką wersję podają we Francji i jak ma się więcej czasu i większy apetyt, to jest to świetna propozycja! Kładzenia ciepłego sera bezpośrednio na sałatę raczej nie polecam, bo sałata może zrobić się wiotka i ciemna.

    ReplyDelete