Monday, September 26

O płatkach owsianych. Oatmeal.

Na śniadanie. Na kolację. Na deser. Na zimę. Na deszcz. Na zdrowie.
Z dzieciństwa, naszą polską owsiankę wspominam okropnie: przed wyjściem do szkoły Babcia kazała zjeść kilka łyżek mdłych płatków rozgotowanych w mleku. Dlatego przez wiele lat płatki owsiane jadłam tylko w muffinkach :)

Kulturę jedzenia oatmeal odkryłam na nowo w Kanadzie. Gorące, kremowe płatki z rozmaitymi dodatkami: świeżymi owocami, syropem klonowym, orzechami, rodzynkami, pachnące wanilią lub cynamonem… Sprzedawane jako gotowe mieszanki w supermarketach, serwowane w hotelu na śniadaniowym bufecie i w kawiarniach.

Pyszności, a w dodatku niewiele kalorii, natomiast pełno cennych i niezbędnych dla zdrowia minerałów i witamin. Więcej na temat dobroczynnych właściwości płatków możecie poczytać tutaj.


Składniki:

2 czubate łyżki płatków owsianych
¾ szklanki wody
Dosyć duża szczypta soli
Łyżeczka śmietany kremówki
Kilka malin
Brązowy cukier do smaku

Do rondelka z grubym dnem wsypać płatki, szczyptę soli, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować przez około 5 minut, aż płatki zmiękną i napęcznieją. Przelać do miseczki. Polać śmietanką, posypać malinami i brązowym cukrem. 

Podawać od razu!

3 comments:

  1. uwielbiam słodkie owsianki, z owocami, z orzechami.. ulubione.

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam.
    Ostatnio najbardziej smakuje nam owsianka z jabłkami i cynamonem. Pycha

    ReplyDelete
  3. O, mam taką samą miseczkę. Owsianka to coś genialnego - smakuje niemal ze wszystkim, świetnie rozgrzewa. :)

    ReplyDelete