Friday, September 23

Cheesecake Mousse


Delikatny mus na bazie białego sera. Deser jest lekki, bez bitej śmietany, zawiera niedużo cukru, w smaku jak sernik, ale ma konsystencję pianki. Nie wymaga pieczenia, więc jest dużo szybszy w przygotowaniu. Prezentuje się elegancko serwowany w indywidualnych kokilkach, a dla urozmaicenia na wierzch można ułożyć świeże owoce, konfitury, pokruszone ciasteczka lub kawałki czekolady... Ja najbardziej lubię ze świeżymi malinami i z ciasteczkami czekoladowymi albo sam, prosto z lodówki :)

Składniki (porcja dla 2 osób):

125g zmielonego kremowego twarogu (użyłam naturalnego serka śmietankowego Delfiko)
1 jajko (żółtko i białko osobno)
1,5 łyżki cukru pudru
szczypta soli
otarta skórka z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ekstrakt z prawdziwej wanilii

Przygotowanie:

Żółtko utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Dodać twaróg i dalej ucierać do otrzymania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny.
W osobnym naczyniu ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do serowej masy. Przełożyć do kokilek i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

 Smacznego!

7 comments:

  1. Uwielbiam takie słodkości:) bardzo apetyczne

    ReplyDelete
  2. Zaciekawiła mnie nazwa...potem zdjęcie...a potem lista składników - idealny zestaw ;) Pyszności serwujesz na początek weekendu!

    ReplyDelete
  3. Cieszę się, że się Wam spodobało!

    ReplyDelete
  4. już sama nazwa jest niezwykle zachęcająca, a gdy się jeszcze spojrzy na tą lekkośc na łyżeczce.. cudnie. na pewno zrobię ten mus:-)

    ReplyDelete