Sunday, September 21

Tort tiramisu



Tiramisu, czyli po włosku unieś mnie. Moim zdaniem nazwa trafia w sedno - biszkopt o aromacie kawy i likieru amaretto przełożony delikatnym kremem mascarpone - dla mnie to połączenie idealne... Zwykle robię tiramisu w wersji klasycznej z biszkoptami ladyfingers (ze sklepu lub domowymi), ale na różne okazje lepiej spisuje się jako tort, ponieważ łatwiej i ładniej się kroi. Świeży domowy biszkopt jest delikatniejszy w smaku i konsystencji niż ladyfingers, więc polecam do wypróbowania dla odmiany. Zresztą czy nie każda okazja jest dobra na dobry deser? :)
Najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby wszystkie warstwy tworzyły pyszną całość.


Biszkopt rzucany (mój ulubiony przepis na biszkopt ze strony Moje Wypieki):

5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Białka ubić na szybkich obrotach miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodać po kolei żółtka. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać łyżką do ciasta.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ºC. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 40 minut.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm w foremce opuścić je na podłogę (kładę na podłodze ścierkę, żeby trochę zamortyzować uderzenie i nie niepokoić sąsiadów). Wstawić ponownie do ciepłego, wyłączonego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wystudzony biszkopt pokroić na 3-4 blaty (do tiramisu wystarczą nam 3).

Krem mascarpone:

500g mascarpone
4 jajka (białka i żółtka osobno)
4 łyżki cukru

Dodatkowo:

filiżanka kawy espresso
2-3 łyżki likieru amaretto
ok. 25 sztuk biszkoptów ladyfingers do dekoracji

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać mascarpone i ubijać, aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę z białek do kremu mascarpone.

Kawę połączyć z likierem amaretto.

Ułożyć pierwszą warstwę biszkoptu na dużym płaskim talerzu. Za pomocą pędzla nasączyć biszkopt kawą z amaretto. Na wierzch położyć 1/4 kremu mascarpone i równomiernie rozsmarować. Posypać kakao. Położyć kolejną wartwę biszkoptu i powtórzyć wszystkie czynności. Powtórzyć z trzecią warstwą (oprószenie ostatniej warstwy kakao najlepiej wykonać dopiero przed podaniem). Pozostałą 1/4 kremu rozsmarować po bokach tortu. Biszkopty lady fingers przyciąć do odpowiedniej wysokości i obłożyć nimi dookoła tort. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.


1 comment: