Mam ochotę na...
zdrowe
czekolada
kruche
drożdże
migdały
cynamon
wytrawne
Francja
jaja
śniadanie
truskawki
jabłka
karmel
maliny
Włochy
beza
jagody
orzechy
sernik
wanilia
zimne
Stany Zjednoczone
cytryny
maślanka
Boże Narodzenie
dynia
jogurt
wiśnie
miód
muffinki
olej rzepakowy
pieczywo
rodzynki
śliwki
Halloween
bakalie
karnawał
lukier
marchewka
morele
naleśniki
pomarańcze
przetwory
rabarbar
Walentynki
Wielkanoc
banan
czereśnie
gruszki
kawa
kokos
lekkie
Austria
Estonia
Niemcy
Szwecja
Tajlandia
bób
granat
imbir
kajmak
lemonka
lody
mak
mascarpone
mięta
porzeczki
sezam
syrop klonowy
szafran
tort
zupa
łosoś
Sunday, October 19
Sacher torte w jesiennym wydaniu.
Kontrowersyjny. Z nazwy niby tort, chociaż z typowym tortem ma niewiele wspólnego. Niby uznawany za króla deserów, a jednak wielu nie zachwyca. Dla mnie to przede wszystkim miłe wspomnienia z Wiednia i po prostu czekoladowe ciasto z ładną nazwą. Przepis jest dobry, ponieważ nie ma w nim proszku do pieczenia. Nie jest to klasyka w oryginalnym wydaniu (podobno oryginalna recepta jest ściśle strzeżona w Hotelu Sacher... :)) - jest to wersja jesienna z nadzieniem z pysznych dojrzałych śliwek. Jeżeli słoiki z świeżo usmażonymi powidłami nie mieszczą się już u Was na półce, to ten przepis jest dla Was ;) Oczywiście zamiast domowych powideł mogą być też sklepowe albo klasycznie dżem morelowy.
Składniki:
150g czekolady o zawartości ok. 70% kakao
100g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru (użyłam ksylitolu w ilości ok. 3/4 szklanki)
6 jaj w temperaturze pokojowej (białka i żółtka oddzielnie)
1 szklanka mąki
Nadzienie:
150g powideł śliwkowych (u mnie domowe)
2 łyżki rumu
opcjonalnie: kilka łyżek wody
Polewa:
50g czekolady
30g masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, a następnie wlać czekoladę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Mąkę przesiać i również delikatnie wmieszać do masy. Formę o średnicy 22cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180⁰C. Piec przez 45 minut do suchego patyczka. Wystawić i pozostawić w formie przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przekroić na dwa blaty.
Przygotować nadzienie. W rondelku podgrzać powidła z rumem. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać wody. Posmarować dżemem dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem.
W kąpieli wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę, dodać masło. Wymieszać do osiągnięcia gładkiej jednolitej konsystencji. Odczekać 2-3 minuty do lekkiego przestygnięcia i połączyć z jogurtem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony z kleksem bitej śmietany :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Bardzo ładnie się prezentuje ! Od czasu do czasu piekę coś słodkiego i myślę że tym razem wypróbuje Twój przepis na tort :)
ReplyDelete