Sunday, June 15

Podpłomyk z olejem rzepakowym i czarnuszką






Podpłomyk to rodzaj płaskiego chlebka, w wersji podstawowej wyrabianego jedynie z mąki i wody. Moja propozycja to wzbogacona wersja, bardziej puszysta, dzięki dodatkowi drożdży, mleka oraz jogurtu. Te podpłomyki są podpiekane na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, dzięki czemu z wierzchu są pysznie chrupkie i pachnące. Całości dopełniają aromatyczne i pięknie kontrastujące ziarenka czarnuszki. 

Takie domowe, nowoczesne podpłomyki, poza walorami smakowymi, mają również wiele walorów odżywczych. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego  wspiera pracę serca oraz całego układu krwionośnego, a także korzystnie wpływa na kondycję i wygląd skóry. Czarnuszka natomiast posiada właściwości antybakteryjne, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi oraz zwiększa odporność organizmu. Polecam do wypróbowania, dla smaku i dla zdrowia!

Składniki (na około 6 podpłomyków):

225g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
100ml mleka
100ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
10 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka nasion czarnuszki
opcjonalnie: sól gruboziarnista do oprószenia


W wysokim szklanym naczyniu rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru w letnim mleku. Pozostawić na 15 minut do napuszenia. Połączyć mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, 4 łyżki oleju rzepakowego oraz jogurt naturalny (jogurt powinien być w temperaturze pokojowej). Wszystkie składniki razem zagnieść i wyrabiać przez około 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przełożyć do dużego natłuszczonego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie, odrywać od niego po kawałku wielkości cytryny i delikatnie rozciągając ciasto palcami, uformować podpłomyki o średnicy 20 cm. Do małej miseczki wlać 6 łyżek oleju rzepakowego. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Na suchej patelni położyć podpłomyk i piec przez około 3 minuty. Pod koniec tego czasu posmarować całą powierzchnię podpłomyka olejem rzepakowym i przewrócić na drugą stronę. Posmarować olejem upieczoną stronę i piec jeszcze ok. 3 minuty. Zdjąć i posypać nasionami czarnuszki oraz opcjonalnie - solą. Powtórzyć z kolejnymi podpłomykami.



1 comment:

  1. Świetne, nigdy takich nie robiłam, bo się obawiałam, że to trudne, zupełnie niepotrzebnie :-)

    ReplyDelete