Sunday, June 22

Sałatka z zielonych szparagów z quinoa, zielonym groszkiem i serem owczym





W kalendarzu pierwszy dzień lata, za oknem właściwie nie wiadomo co, a u mnie wiosenno-letnia sałatka. Lekka, pożywna i pyszna! Zielone szparagi z dodatkiem wartościowej komosy ryżowej (quinoa), groszku oraz sera bałkańskiego. Świetna na lunch w pracy albo na letni piknik czy grilla ze znajomymi.

Uwielbiam kolorowe sałatki, więc dla ozdoby dodałam kilka kontrastujących czerwonych pomidorków cherry, które również doskonale uzupełniają smak. Można dodatkowo dorzucić parę żółtych pomidorków koktajlowych, będzie jeszcze bardziej kolorowo!

Składniki (dla 2 osób):
Pęczek drobnych zielonych szparagów
100g zielonego groszku (użyłam konserwowego)
70g quinoa
100g sera owczego typu feta
kilka pomidorków cherry do dekoracji
natka pietruszki wg uznania

Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny 
1 łyżka miodu akacjowego 
sól, pieprz
 
 
Ugotować quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 15 minut). Ostudzić.
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki oraz główki i ugotować al dente w osolonej wodzie (ok. 7-10 minut). Na 3 minuty przed końcem gotowania, wrzucić główki szparagów. Odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić. Pokroić w 5 cm kawałki.

Wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszać.
Wymieszać szparagi z quinoa i groszkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Polać dressingiem. Udekorować pomidorkami cherry. Ser pokroić w grubą kostkę i położyć na wierzchu. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
 
 

No comments:

Post a Comment