Thursday, May 29

"Domowa" czekolada i chipsy truskawkowe.





Maj to dla mnie taki przełomowy miesiąc, od którego zaczyna się ta najprzyjemniejsza część roku. Robi się ciepło, kolorowo, a na targu można kupić coraz więcej sezonowych owoców i warzyw. Do tego w perspektywie jest całe lato! W tym pogodnym nastroju przychodzą ważne okazje, żeby sprawić radość najważniejszym osobom.

Pomysłem na upominek od serca może być własnoręcznie wykonana czekolada z ulubionymi dodatkami. Możecie wybrać dowolną czekoladę - mleczną, deserową czy białą, ozdobić ją orzechami, owocami, musli... i układać dowolne kompozycje! Dzień Matki już za nami, ale zbliżają się Dzień Dziecka i Dzień Ojca, a dzieci i tatusiowie to przecież największe łasuchy na świecie :)

Moja czekolada to biała z prażonymi orzechami laskowymi, pistacjami, suszonymi żurawinami oraz truskawkami (zrobiłam ze świeżych truskawek coś w rodzaju chipsów). Dajcie się ponieść fantazji! A może fajną zabawą na Dzień Dziecka będzie wspólne dekorowanie czekolady?

 
Składniki (na 200g tabliczkę):

200g białej czekolady (lub innej)
dodatki: orzechy, suszone owoce, itp.


Ustawić metalową miskę na garnku z gotującą się wodą i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Odczekać ok. 5 minut aż czekolada się roztopi. Delikatnie zamieszać tak, żeby czekolada miała jednolitą konsystencję.

Czekoladę wylać do płytkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu rozsmarować na papierze, na grubość ok 5-6 milimetrów. Zanim zastygnie, poukładać w masie czekoladowej wybrane dodatki. Pozostawić na kilka godzin do zastygnięcia (można włożyć do lodówki).

W mojej czekoladzie zatopiłam truskawki liofilizowane, które sama wykonałam ze świeżych truskawek.


Truskawki liofilizowane:

garść dorodnych truskawek
szczypta soli 

Truskawki umyć, osuszyć, wyszypułkować i pokroić w cienkie plasterki (ok. 1 mm grubości). Bardzo lekko oprószyć solą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 100⁰C. Plasterki truskawek ułożyć na kratce do pieczenia lub na blasze wyłożonej papierem (piekłam na kratce; przy pieczeniu na blasze należy przewrócić plasterki na drugą stronę mniej więcej po upływie połowy czasu pieczenia). Piec z termoobiegiem przez około godzinę do dwóch (zależnie od grubości plasterków), do całkowitego wysuszenia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Truskawki nie powinny się zarumienić i powinny być chrupiące. Jeżeli podczas pieczenia zaczną zmieniać kolor, to znaczy że temperatura jest zbyt wysoka.



3 comments:

  1. Truskawki to ciężki materiał do wykonania chipsów, mnie się nie udało.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu, to prawda - nie są najłatwiejsze, zwłaszcza jak owoce są delikatne. Ale jak się udadzą to są grzechu warte, więc polecam spróbować jeszcze raz! A co się nie udało?

      Delete
  2. Przepiękna czekolada. Pozdrawiam. Dorota

    ReplyDelete