Inspirowany bezowym deserem z restauracji Różanej,
tort z delikatnej bezy chrupiącej z wierzchu i puszystej w środku, przełożony
kremem z pomarańczy z dodatkiem rumu oraz prażonymi migdałami. Grzechu warte :)
W sam raz na zbliżające się ostatki!
Beza:
6 białek
300g drobnego cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania stopniowo dosypywać cukier aż beza będzie gładka i lśniąca. Nie
przerywając ubijania, dodać łyżeczkę skrobi oraz ocet winny. Piekarnik rozgrzać
do 175⁰C. Rozsmarować bezę na papierze do pieczenia na trzy blaty o średnicy 20
cm. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 130⁰C
(piekłam z termoobiegiem). Piec przez 90 minut. Wystawić i pozostawić do
całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie zdjąć z papieru do pieczenia.
Krem:
6 żółtek
150g cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy
sok z 2 pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
50ml rumu lub likieru pomarańczowego
70g migdałów w płatkach
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Mąkę rozprowadzić w
części soku pomarańczowego, tak żeby nie było grudek. Do rondelka wlać sok pomarańczowy,
sok wymieszany z mąką i utarte żółtka z cukrem. Na średnim ogniu podgrzewać
ciągle mieszając, aż do zagotowania. Gotować ciągle energicznie mieszając ok.
1-2 minuty, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodać rum, skórkę pomarańczową oraz
masło i wymieszać do rozpuszczenia masła. Odstawić do ostygnięcia, a nastepnie
schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut.
Migdały uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Najładniejszy blat pozostawić na górną warstwę. Położyć
pierwszy blat bezowy. Nałożyć na środek połowę kremu pomarańczowego i
rozprowadzić ku brzegom bezy. Posypać ok. 1/3 płatków migdałowych. Delikatnie
ułożyć na kremie środkowy blat. Rozprowadzić pozostałą część kremu i posypać
1/3 migdałów. Na wierzchu ułożyć ostatni blat bezowy i posypać pozostałymi
migdałami. Wierzch tortu oprószyć lekko cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.
No comments:
Post a Comment