Monday, February 24

Bezowy tort z pomarańczą i migdałami





Inspirowany bezowym deserem z restauracji Różanej, tort z delikatnej bezy chrupiącej z wierzchu i puszystej w środku, przełożony kremem z pomarańczy z dodatkiem rumu oraz prażonymi migdałami. Grzechu warte :) W sam raz na zbliżające się ostatki!

Beza:
6 białek
300g drobnego cukru
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier aż beza będzie gładka i lśniąca. Nie przerywając ubijania, dodać łyżeczkę skrobi oraz ocet winny. Piekarnik rozgrzać do 175⁰C. Rozsmarować bezę na papierze do pieczenia na trzy blaty o średnicy 20 cm. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 130⁰C (piekłam z termoobiegiem). Piec przez 90 minut. Wystawić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie zdjąć z papieru do pieczenia.

Krem:
6 żółtek
150g cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy
sok z 2 pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
50ml rumu lub likieru pomarańczowego
70g migdałów w płatkach

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Mąkę rozprowadzić w części soku pomarańczowego, tak żeby nie było grudek. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, sok wymieszany z mąką i utarte żółtka z cukrem. Na średnim ogniu podgrzewać ciągle mieszając, aż do zagotowania. Gotować ciągle energicznie mieszając ok. 1-2 minuty, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodać rum, skórkę pomarańczową oraz masło i wymieszać do rozpuszczenia masła. Odstawić do ostygnięcia, a nastepnie schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut.
Migdały uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Najładniejszy blat pozostawić na górną warstwę. Położyć pierwszy blat bezowy. Nałożyć na środek połowę kremu pomarańczowego i rozprowadzić ku brzegom bezy. Posypać ok. 1/3 płatków migdałowych. Delikatnie ułożyć na kremie środkowy blat. Rozprowadzić pozostałą część kremu i posypać 1/3 migdałów. Na wierzchu ułożyć ostatni blat bezowy i posypać pozostałymi migdałami. Wierzch tortu oprószyć lekko cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.



No comments:

Post a Comment