Kremowe masło z prażonych migdałów z dodatkiem oleju
rzepakowego to pyszny dodatek do kanapek, naleśników, jogurtu, musli, a nawet
do sałatek czy mięs. Smakiem nie dorówna mu żadne sklepowe masło orzechowe, a w
dodatku to prawdziwy koncentrat zdrowia!
Migdały są jednymi z najbardziej wartościowych orzechów
dzięki wysokiej zawartości białka, witamin i składników mineralnych. Natomiast
olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3 i dlatego wpływa korzystnie na pracę mózgu i serca, na pamięć, koncentrację i samopoczucie. Badania naukowe potwierdzają
również właściwości spowalniając starzenie się organizmu.
Takie domowe masło migdałowo-rzepakowe może
być oryginalnym pomysłem na prezent, na przykład od Świętego Mikołaja :)
Odmłodzenie, zdrowe serce i sprawny umysł zamknięte w zgrabnym słoiczku - to na
pewno będzie cenny podarunek dla bliskiej osoby. Tym razem dosłownie: przez żołądek do serca!
A ja od Świętego Mikołaja bardzo chciałabym dostać śliczny mikser KitchenAid w kolorze Majestic Yellow :)
Składniki:
200g nieobranych migdałów
5 łyżek oleju rzepakowego
pół łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180⁰C. Migdały rozłożyć płasko na blasze przykrytej
papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po
wystawieniu odczekać 10 minut, aż migdały będą tylko lekko ciepłe. Do blendera
wsypać migdały, dodać olej rzepakowy, sól i cukier i miksować na gładką masę.
Gdy osiągniemy pożądaną konsystencję, przekładamy masło do wyparzonych słoików.
Można przechowywać kilka tygodni w lodówce.
Ale ja bym chciała mieć takie masełko ! Mogę 1 słoiczek ? :D
ReplyDelete