Tuesday, December 17

Masło migdałowe z olejem rzepakowym



 

Kremowe masło z prażonych migdałów z dodatkiem oleju rzepakowego to pyszny dodatek do kanapek, naleśników, jogurtu, musli, a nawet do sałatek czy mięs. Smakiem nie dorówna mu żadne sklepowe masło orzechowe, a w dodatku to prawdziwy koncentrat zdrowia!
Migdały są jednymi z najbardziej wartościowych orzechów dzięki wysokiej zawartości białka, witamin i składników mineralnych. Natomiast olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3 i dlatego wpływa korzystnie na pracę mózgu i serca, na pamięć, koncentrację i samopoczucie. Badania naukowe potwierdzają również właściwości spowalniając starzenie się organizmu.

Takie domowe masło migdałowo-rzepakowe może być oryginalnym pomysłem na prezent, na przykład od Świętego Mikołaja :) Odmłodzenie, zdrowe serce i sprawny umysł zamknięte w zgrabnym słoiczku - to na pewno będzie cenny podarunek dla bliskiej osoby.  Tym razem dosłownie: przez żołądek do serca!

A ja od Świętego Mikołaja bardzo chciałabym dostać śliczny mikser KitchenAid w kolorze Majestic Yellow :)


Składniki:
200g nieobranych migdałów
5 łyżek oleju rzepakowego
pół łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Migdały rozłożyć płasko na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Po wystawieniu odczekać 10 minut, aż migdały będą tylko lekko ciepłe. Do blendera wsypać migdały, dodać olej rzepakowy, sól i cukier i miksować na gładką masę. Gdy osiągniemy pożądaną konsystencję, przekładamy masło do wyparzonych słoików. Można przechowywać kilka tygodni w lodówce.



1 comment:

  1. Ale ja bym chciała mieć takie masełko ! Mogę 1 słoiczek ? :D

    ReplyDelete