Tuesday, December 10

Lekki deser kokosowy z limonką




Podobno grudzień i styczeń to najlepsze miesiące na wyprawę do Tajlandii. Chętnie odetchnęłabym tropikalnym powietrzem i pospacerowała po miękkim, gorącym piasku na plaży. Jako że za oknem jesień, a zima zbliża się coraz większymi krokami, proponuję chociaż kulinarną wycieczkę w cieplejsze strony...
Lekki, delikatny i aromatyczny deser, który łączy w sobie smaki Tajlandii. W konsystencji jest jak panna cotta, ale głównymi składnikami są mleko kokosowe i jogurt. Nuta kokosu jest dominująca, ale uzupełnia ją kwaskowata skórka limonki, która nadaje kontrastu zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. A dodatkowo zastępując cukier ksylitolem lub stewią, możemy się cieszyć pysznym i zdrowym deserem bez wyrzutów sumienia.

Składniki (4 porcje):

220ml mleka kokosowego (ekologicznego)
180ml jogurtu naturalnego
3-4 łyżki cukru (użyłam Ksylitolu)
2 łyżeczki żelatyny
skórka otarta z 1/2 limonki

Mleko kokosowe zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i starannie rozmieszać. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie, kiedy żelatyna zmięknie, ponownie zamieszać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostygnięcia na około 20 minut . Ostudzoną masę kokosową wymieszać z jogurtem naturalnym. Przelać do kokilek i wstawić do lodówki do stężenia (można zostawić również w temperaturze pokojowej). Przed podaniem udekorować otartą skórką z limonki. Podawać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony.


1 comment: