Friday, August 23

Złote ciasto z jagodami, migdałami i cukrem trzcinowym.






Idealne do porannej kawy, wieczornej herbaty albo na piknik. Ciasto ma wyczuwalny smak migdałowy i ciekawą konsystencję, a słodycz jest przełamana kwaskowatymi jagodami.
Ale najlepszy jest chrupiący, cukrowy wierzch...
Zainspirował mnie przepis na półkruche ciasto z dżemem jagodowym znaleziony w książce "Dania słodkie". Zdecydowanie wolę ciasta z prawdziwymi owocami od tych z dżemem, zwłaszcza w sezonie letnim, więc wprowadziłam kilka modyfikacji i tak oto powstało :)

Składniki:
280g mąki pszennej
160g cukru trzcinowego + 1 łyżka
150g masła
100g migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cynamonu
2 jaja
1 szklanka borówek amerykańskich*

*myślę, że ciasto również dobrze wyjdzie z polskimi jagodami (można dodać do nich 1-2 łyżki cukru)

Migdały lekko uprażyć na patelni. Połowę migdałów zmiksować na proszek, a drugą połowę posiekać na większe kawałki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Podłużną formę keksówkę o długości 26cm wysmarować masłem i wysypać mąką. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, zmielone migdały oraz masło pokrojone w małe kawałki. Rozetrzeć palcami i zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać jaja i wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć na spód formy i rozprowadzić równomiernie. Następnie ułożyć warstwę jagód i lekko docisnąć. Do drugiej części ciasta wmieszać posiekane migdały. Ciasto rozłożyć na jagodach i wyrównać. Wierzch posypać łyżką cukru trzcinowego i wstawić do piekarnika na 45 minut. Po wystawieniu pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!

 



1 comment:

  1. Ale ładnie wygląda! Mnie niestety zawsze wychodzą zakalce w ciastach z jagodami :<

    ReplyDelete