Próbowałam różnych kombinacji muffinkowych, i domowych, i kupnych, i za każdym razem utwierdzałam się w przekonaniu, że jagodowe nie mają sobie równych. Te bez udziwnień, najlepiej we własnoręcznie wykonanych, dużych papilotkach, z mnóstwem jagód i słodką aromatyczną kruszonką na wierzchu. Proste i niezawodne.
Składniki (6 dużych lub 12 małych muffinków):
1 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1/3 szklanki mleka
skórka otarta z 1 cytryny
200g jagód
Kruszonka:
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
75g masła
1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. W dużej misce wymieszać suche składniki. W drugim naczyniu połączyć wszystkie mokre składniki i wymieszać. Następnie wlać płynne składniki do suchych i niestarannie wymieszać łyżką. Na koniec wsypać jagody i skórkę cytrynową delikatnie wmieszać w ciasto żeby jagody za bardzo nie popękały.
Przygotować kruszonkę - w misce połączyć suche składniki i dodać masło pokrojone w cienkie plasterki. Rozcierać masło palcami razem z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić do połowy ciastem. Wierzch każdej muffinki oprószyć kruszonką. Piec przez 15-25 minut zależnie od wielkości muffinków. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować kruszonkę - w misce połączyć suche składniki i dodać masło pokrojone w cienkie plasterki. Rozcierać masło palcami razem z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić do połowy ciastem. Wierzch każdej muffinki oprószyć kruszonką. Piec przez 15-25 minut zależnie od wielkości muffinków. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Faktycznie mnóstwo jagód! Pyszności :)
ReplyDelete