Saturday, August 31

Mus czekoladowy z jeżynami (post jubileuszowy!)





Kilka zalet musu czekoladowego:
1. Jest czekoladowy
2. Nie wymaga pieczenia
3. Można go zrobić i podać na milion sposobów
4. Może mieć bardzo niski indeks glikemiczny
5. Można zrobić dowolną ilość porcji
...
Ale czy w ogóle kogoś trzeba przekonywać, że mus czekoladowy TO JEST TO??? :)

Właśnie zdałam sobie sprawę, że to jubileuszowy post nr 100!
Czasami zwykła chwila staje się wyjątkowa.

Składniki (2 porcje):
60g czekolady o zawartości 85% kakao
200ml śmietany kremówki 30%
1 1/2 łyżki cukru (użyłam cukru brzozowego - ksylitolu*)
2 żółtka
kakao do dekoracji
jeżyny do dekoracji
*indeks glikemiczny ksylitolu IG=8


Kremówkę dobrze schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić na 10 minut do przestygnięcia. Powoli wlać czekoladę do masy jajecznej ciągle mieszając trzepaczką. Kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę wmieszać do masy czekoladowej. Mus przełożyć do pucharków. Uderzyć lekko kokilką o blat (przez ścierkę), żeby mus równomiernie wypełnił kokilkę. Mus wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem oprószyć kakao i udekorować jeżynami.

13 comments:

  1. mus wygląda obłędnie! aż ślinka cieknie :) idealna słodkość na jubileusz :)

    ReplyDelete
  2. Rozbroilas mnie tym musem! :P
    Zaraz pewnie pojde do sklepu po skladniki ;)

    ReplyDelete
  3. Wygląda jak najsmaczniejszy deser świata ;D

    ReplyDelete
  4. wygląda genialnie! wykwintny, wyrafinowany, niebywale elegancki.

    ReplyDelete
  5. Ale smacznie wygląda! I tak lekko, jak najlepsza pianka. ;)

    Pozdrawiam, IS

    ReplyDelete
  6. Baardzo apetyczny ten jubileuszowy post! :)

    ReplyDelete
  7. Cudowny mus, piekny blog i okazuje sie , ze mamy podobne marzenia :)

    ReplyDelete
  8. Zdecydowanie - mus czekoladowy to jest to. Pyszność nie do zastąpienia :)

    ReplyDelete
  9. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    ReplyDelete