Nie jestem wielką fanką klasycznych tortów. Połączenie nasączonego biszkoptu z ciężkim kremem zupełnie do mnie nie przemawia. Ale wszystko da się obejść, a przyjemność składania tortu i dekorowania jest tego warta. Czarny Las to czekoladowe ciasto przełożone bitą śmietaną i wiśniami. Wbrew pozorom, wykonanie tortu jest naprawdę proste (chociaż dosyć czasochłonne). W mojej wersji zamiast biszkoptu są czekoladowe blaty jak w amerykańskim Devil’s Food Cake.
Ciasto Devil’s Food Cake (składniki na 3 blaty o średnicy 26 cm):
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki
70 g kakao
4 jajka
2/3 szklanki oleju
200 g cukru granulowanego
1 łyżka miodu
Piekarnik ustawić na 180°C. Spód okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, kakao i sodę przesiać do dużej miski. Jajka roztrzepać z solą i cukrem. Wmieszać maślankę, olej i dodać miód. Następnie wlać płynną masę do mąki i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji (nie zbyt mocno). Przelać 1/3 masy do formy i rozprowadzić równomiernie. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Podobnie upiec dwa pozostałe blaty (jeżeli mamy więcej foremek o tej samej średnicy, można piec blaty równocześnie). Pozostawić do ostygnięcia.
Wiśnie:
500g wiśni
150g cukru
ocet balsamiczny lub sok z cytryny, do smaku
50ml wódki
Wiśnie wydrylować i włożyć do rondelka, zasypać cukrem. Zagotować i gotować przez ok. 10 minut na średnim ogniu, aż sos nieco odparuje. Jeżeli syrop jest za słodki, dodać łyżeczkę octu balsamicznego (lub więcej), jeżeli za kwaśny – dosypać więcej cukru. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnego syropu dolać 50ml wódki.
Krem:
1,2l śmietany kremówki 36%, bardzo dobrze schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
Śmietanę wymieszać z cukrem i ubić na sztywno. Najlepiej to robić partiami, żeby śmietana była ubita równomiernie oraz żeby nie ogrzewała się w trakcie składania tortu.
Do dekoracji:
kilka wiśni przygotowanych jak wyżej i odsączonych
50g czekolady o zawartości 70% kakao
Na płaskim talerzu ułożyć pierwszy blat (najładniejszy zostawić na wierzch). Nasączyć 1/3 syropu wiśniowego. Na spodzie rozłożyć równomiernie połowę wiśni. Następnie nałożyć warstwę śmietany (ok. 350ml) i wyrównać. Położyć następny blat i lekko docisnąć. Nasączyć 1/3 syropu i wyłożyć drugą część wiśni. Na wiśnie nałożyć warstwę bitej śmietany i wyrównać. Na koniec położyć ostatni blat płaską stroną do góry i lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym syropem wiśniowym. Wierzch oraz boki przykryć grubą warstwą bitej śmietany. Tort przechowywać w lodówce do momentu podania - najlepszy będzie po kilku godzinach od przygotowania. Tort udekorowałam startymi wiórkami czekoladowymi, wiśniami oraz bitą śmietaną.
Jeden z moich ulubionych :) Bita rulez! :P Piękny :D
ReplyDeleteAle pysznie! Oddałabym wiele za taki kawałeczek do kawy. :)
ReplyDeletePozdrawiam, A.
jeden z najlepszych tortów :) pysznie wygląda :)
ReplyDeletePysznie wygląda, skusiłabym się na kawałeczek: )
ReplyDelete