…czyli plasterki buraka i oscypka polane pesto z pietruszki.
Chyba wszyscy znamy tradycyjną caprese – pomidory, mozarella, bazylia, oliwa. Pyszna, chociaż już trochę się zdążyła znudzić. Dziś proponuję zupełnie inną wersję, w 100% polską. Zamiast pomidorów – buraczki. Zamiast mozarelli – oscypek. Zamiast bazylii – pietruszka. Zamiast oliwy – olej rzepakowy.
Składniki (dla 2 osób):
1 duży burak
1 duży oscypek małosolny
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki miodu
Sól, pieprz
Buraka włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować ok. 25 minut. Piekarnik rozgrzać do 250°C. Buraka wyjąć z wody, polać łyżką oleju rzepakowego i oprószyć lekko solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez 40 minut. Wystawić i ostudzić. Następnie obrać i pokroić w plasterki o grubości 2-3mm. Rozłożyć na płaskim talerzu. Wymieszać 1 łyżeczkę soku z cytryny z miodem. Skropić plasterki buraka i pozostawić na 5 minut, a następnie odsączyć.
Oscypka pokroić w plasterki o tej samej grubości co plasterki buraczka. Na półmisku ułożyć na przemian plasterki buraczka i oscypka.
Pesto z pietruszki:
Pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki pestek słonecznika
0,3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz
Pestki słonecznika uprażyć na patelni na średnim ogniu na złoty kolor (ok. 5 minut). W blenderze zmiksować wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowym Pesto polać ułożone plastry buraczka i oscypka. Udekorować listkami pietruszki. Podawać od razu.
Wygląda fajnie po przekrojeniu:) A najsmaczniejsze ze wszystkiego jest to pesto. Polecam!
ReplyDelete