Sunday, November 4

Czekoladowo. Charleston


Ostatnio zrobiłam sobie dłuższą przerwę w blogowaniu. Mało czasu, zepsuty aparat, krótkie dni. Ale już przywykłam do tego stanu rzeczy i mam nadzieję, że uda mi się wydłużyć dobę tak, żeby znalazło się kilka chwil i na podzielenie się słodkimi wrażeniami.

Charleston skusiło mnie w naszej sieciówce Green Coffee. Podany na ciepło, z kleksem bitej śmietany, słodki do przesady. Istna bomba kaloryczna, ale na szczęście nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo intensywny w smaku. I jest w nim coś magicznego (może to po prostu czekolada? Ona potrafi zdziałać cuda...:)), co nie pozwala o nim zapomnieć na długo. Korzystałam ze standardowego przepisu znalezionego w internecie.

Składniki:
400g czekolady o zawartości 65-75% kakao
6 jaj
200g masła
270g cukru
100g mąki

Polewa czekoladowa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
50g rozpuszczonego masła
ok. 4-5 łyżek mleka

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i pozostawić do ostygnięcia. Mikserem ubić jaja z cukrem na kremową puszystą masę. Dodać mąkę i dalej miksować. Na koniec wlać ostudzoną masę czekoladową. Gotową masę przelać do okrągłej foremki o średnicy 20cm (wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką lub kakao). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15 minut.

Przygotować polewę.
W rondelku wymieszać stopione masło, cukier oraz kakao. Podgrzewać i dodawać stopniowo mleko do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Lekko przestudzić i polać polewą wierzch ciasta. Aby ciasto dało się ładnie pokroić, należy poczekać do zastygnięcia polewy. Przed podaniem można wstawić ciasto na 2-3 minuty do piekarnika i podać na ciepło. Dla tych, co nie boją się dodatkowych kalorii, warto podać z kleksem niesłodkiej (lub bardzo mało słodkiej) bitej śmietany.


12 comments:

  1. na jutro rano do kawy byłoby idealne :)

    ReplyDelete
  2. pyszne są takie mocno czekoladowe ciasta...

    ReplyDelete
  3. Oj, chyba wypróbuje tego charlstona. Uwielbiam ciacha czekoladowe!

    ReplyDelete
  4. Ślinka mi pociekła do kolan :) Mój sprawdzony przepis na polewę czekoladową - rozpuszczona gorzka czekolada + trochę oleju rzepakowego - wmawiam sobie, że dzięki temu, że jedno i drugie ma dużo antyoksydantów to będę zdrowsza i piękniejsza ;) Ale tej też chętnie spróbuję :)

    ReplyDelete
  5. To zdecydowanie mój smak słodkości. Czekolada - cudo kulinarne, które zniewala każdego. "Charleston" prezentuje się pysznie. Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  6. Charleston to najlepsze ciasto świata. Uwielbiam na ciepło z dodatkiem niesłodzonej bitej śmietany. Jest tak słodkie, że aż plomby trzeszczą, ale do bardzo gorzkiej herbaty - idealne :) zapisuję przepis!

    ReplyDelete
  7. Jesienia takie mocno czekoladowe ciasta (czasem czekoladowe az do przesady, choc nie jestem pewna, czy to mozliwe) sa najlepsze :)

    ReplyDelete
  8. Bardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.

    ReplyDelete