Friday, July 13

Pavlova



Pavlova. Niby super prosty deser, a jednak bezy bywają kapryśne. Poza tym nie każdy lubi takie same bezy. Ja lubię te białe jak śnieg, z delikatną, łamiącą się skorupką z wierzchu i z lekko ciągnącym się środkiem. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na idealną bezę, trzeba dobrać czas i tryb pieczenia do piekarnika oraz do rozmiaru naszych bez. Na szczęście kuchnia to nie apteka, więc pięć minut w tę czy w tamtą nie robi różnicy :)
Idealna beza plus bita śmietana plus świeże owoce plus wiórki gorzkiej czekolady. Chyba nie muszę dłużej zachęcać?

Inspiracja: ten przepis

Składniki:
Beza:
4 białka
220g cukru
szczypta soli
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie:
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka borówek amerykańskich (lub innych owoców)
opcjonalnie: strata gorzka czekolada


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Gdy są już sztywne, stopniowo po łyżce wsypywać cukier i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet i ekstrakt waniliowy i ubijać jeszcze przez krótką chwilę. Na papierze do pieczenia narysować jeden duży okrąg (o średnicy 22 cm) lub kilka mniejszych. Za pomocą łyżki uformować bezy. W środku zrobić zagłębienie, które po upieczeniu wypełnimy śmietaną i owocami. Spód i brzegi tak uformowanej bezy powinny mieć przynajmniej ok 3 cm. Wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 100°C. Piec przez 1,5 godziny w przypadku dużej bezy (trochę krócej przy mniejszych bezach). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać drzwiczek i pozostawić bezę do całkowitego wystygnięcia (najlepiej z włączonym wiatrakiem). Bezę można przechowywać kilka dni w suchym miejscu.


Śmietanę bardzo dobrze schłodzić. Następnie ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier. Upieczoną i wystudzoną bezę przełożyć na talerz, zagłębienie wypełnić obficie bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać wiórkami czekolady. Podawać od razu.

11 comments: