Friday, June 29

Red Berry Crumble...


...czyli owoce pod kruszonką. Ile bym ciast nie upiekła, moje ulubione to kruche z owocami. Wszystko jedno czy ciasto na dole czy na górze, czy słodkie, czy z mąki pełnoziarnistej, czy owoce letnie, czy zimowe, dla mnie to jest po prostu TO. A crumble to najszybsza i najprostsza postać kruchego ciasta z owocami. Propozycja idealna na lato, jak mamy dużo owoców i nie nadążamy z ich zjadaniem :) A do tego lody waniliowe... Marzenia się spełniają!
Duża ilość owoców i kruszonka z dodatkiem otrąb spodobają się tym, którzy dbają o zdrowie i o linię przed tegorocznym sezonem plażowym :)

Składniki:

Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki otrąb
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g zimnego masła
szczypta soli

Owoce:
4 szklanki czerwonych owoców (truskawek, malin, jagód, porzeczek, czereśni, wiśni, itp.)
1 jabłko
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
 
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować owoce. Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z pozostałymi owocami oraz z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami na kruszonkę.
Do naczynia żaroodpornego włożyć owoce, lekko docisnąć, żeby wypełniły się puste przestrzenie. Na wierzch palcami rozcierać kruszonkę. Wstawić do piekarnika na 30-40 minut, aż owoce będą bulgotać, a kruszonka się zarumieni.

3 comments: