Tym razem nie tak słodko. W końcu nie samym cukrem człowiek żyje! W lecie, kiedy jest ciepło, uwielbiam lunche i kolacje sałatkowe. Są lekkie, świeże i smaczne. A warzywa o tej porze roku mają tyle smaku, że warto się nim nacieszyć na cały rok. Dzisiejsza propozycja to sałatka z grillowanym bakłażanem i rukolą, z dodatkiem koziego sera i prażonych pestek dyni, polana sosem z octu balsamicznego.
Składniki (lunch dla 1-2 osób):
1/2 dużego bakłażana
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, granulowany czosnek
2 garście rukoli
6 dużych liści sałaty
50g pestek dyni
60g sera twarogowego z koziego mleka (użyłam Festkoz)
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 1/2 łyżeczki octu balsamicznego (u mnie o smaku figowym)
3/4 łyżeczki musztardy
3/4 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Bakłażana pokroić w bardzo cienkie plasterki, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać 2 łyżkami oliwy, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, dobrze wymieszać. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Wystawić, wymieszać, przełożyć do innego naczynia i pozostawić do ostygnięcia.
Pestki dyni uprażyć na patelni aż się lekko zarumienią (uważać, żeby się nie przypaliły!) Na talerzu ułożyć umyte liście sałaty. Na sałacie położyć garść rukoli, następnie ugrillowane bakłażany i drugą garść rukoli. Na wierzch posypać pestkami dyni i pokruszonym serem. Przygotować sos: w słoiczku połączyć wszystkie składniki, zakręcić i dobrze wstrząsnąć aż powstanie jednolity sos. Polać sałatkę sosem i od razu podawać. Smacznego!
Zdecydowanie moje smaki ;) bakłażan, dynia, kozi ser... już nie mogę doczekać się aż ją zrobię! ;D
ReplyDeleteCieszę się, że trafiłam w Twoje smaki! Pozdrawiam
Deleteprosta pyszna salatka, takie lubie.
ReplyDelete