Tuesday, June 5

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami



Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi truskawkami i pysznym delikatnym kruchym ciastem jest absolutnie idealne. Co tu dużo gadać, hit sezonu rabarbarowo-truskawkowego.

Inspiracja: rewelacyjny przepis na Kwestii Smaku.

Kruche ciasto (spód):
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej, ryżowej lub skrobi kukurydzianej (użyłam ziemniaczanej)
50g cukru pudru
150g zimnego masła pokrojonego w kawałki
1 jajko
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto. Okrągłą formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić ciastem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. W między czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:
700g rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego w kawałki ok. 3-5cm długości
300g dojrzałych truskawek, umytych, a następnie wyszypułkowanych
6 łyżek cukru
3 łyżki miodu
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu (lub więcej, wg uznania)

Do dużego naczynia włożyć rabarbar, posypać cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Wymieszać. Następnie dodać miód i również obtoczyć w nim kawałki rabarbaru. Na wierzch położyć truskawki. Przygotować kruszonkę.

Kruszonka:
150g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej, ryżowej lub skrobi kukurydzianej
50g cukru pudru
125g zimnego masła pokrojonego w kawałki

Wszystkie składniki połączyć na sypkie ciasto, które da się jednak sklejać palcami w większe kawałki. Po wystawieniu spodu ciasta z piekarnika  podwyższyć temperaturę do 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć owoce, z wierzchu polać powstałym syropem z cukru i soku owocowego i wyrównać łyżką, tak żeby owoce były równomiernie rozłożone. Na wierzch palcami odrywać kawałki kruszonki i posypać nią całą powierzchnię tarty. Wstawić do piekarnika na 40 minut. Po wystawieniu zostawić na 15 minut do ostygnięcia. Obficie oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło (np. z lodami waniliowymi) lub po całkowitym ostygnięciu.

7 comments:

  1. kruszonka i kwaśny rabarbar! uwielbiam!

    ReplyDelete
  2. pyszna prostota. uwielbiam kruszonkę:)

    ReplyDelete
  3. Dziękuję za miłe komentarze :) A już wkrótce kolejny przepis z rabarbarem w roli głównej! Zapraszam serdecznie!

    ReplyDelete
  4. no, no ale pyszne!Dziękuję za udział w akcji!

    ReplyDelete
  5. zrobiłam w poprzedni weekend i zwaliło mnie z nóg. Mogłabym zjeść całą blachę i nie miałabym dość, a ta kruszonka...!! W tę niedzielę mam za zadanie powtórzyć wypiek -wszystkim smakowało! dziękuję bardzo za przepis!!:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! Warto korzystać póki sezon rabarbarowy trwa :) Pozdrawiam serdecznie

      Delete