Mam ochotę na...
zdrowe
czekolada
kruche
drożdże
migdały
cynamon
wytrawne
Francja
jaja
śniadanie
truskawki
jabłka
karmel
maliny
Włochy
beza
jagody
orzechy
sernik
wanilia
zimne
Stany Zjednoczone
cytryny
maślanka
Boże Narodzenie
dynia
jogurt
wiśnie
miód
muffinki
olej rzepakowy
pieczywo
rodzynki
śliwki
Halloween
bakalie
karnawał
lukier
marchewka
morele
naleśniki
pomarańcze
przetwory
rabarbar
Walentynki
Wielkanoc
banan
czereśnie
gruszki
kawa
kokos
lekkie
Austria
Estonia
Niemcy
Szwecja
Tajlandia
bób
granat
imbir
kajmak
lemonka
lody
mak
mascarpone
mięta
porzeczki
sezam
syrop klonowy
szafran
tort
zupa
łosoś
Friday, April 27
Ciasteczka z pomarańczą i migdałami
Ciasteczka idealne. Kruche z zewnątrz i miękkie w środku, maślane, bardzo aromatyczne. Do tego szybkie i proste w wykonaniu. W smaku przypominają naleśniki Suzette :) A cudowny zapach pomarańczy utrzymuje się w domu jeszcze przez kilka godzin po upieczeniu. Polecam!
Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku.
Składniki (ok. 25 sztuk):
120g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
170g mąki
skórka otarta z 1 pomarańczy
szczypta soli
kilka kropli aromatu pomarańczowego
70g migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Migdały lekko uprażyć na patelni uważając by się nie przypaliły. Masło utrzeć z cukrem. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać aromat pomarańczowy i skórkę i dobrze wymieszać. Na koniec wsypać migdały i zagnieść ciasto. Powinno być dosyć klejące, ale dać się łatwo formować rękami. Odrywać palcami kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Układać w dużych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 10 minut. Wyjąć i ostudzić przed zdjęciem z blachy.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pyszne i chrupiące!
ReplyDeleteTakie są ;) Pozdrawiam!
Delete