Były banany, było kruche ciasto, powstała ekspresowa tarta. Alternatywa do banoffee pie, jeżeli mamy dojrzałe banany. Do tego karmel i orzechy, najlepiej podane z niesłodką bitą śmietaną... Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażalce. Wystarczy wyjąć ok. 1 godzinę przed pieczeniem.
Składniki:
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
200g masła
2 żółtka
szczypta soli
Składniki szybko zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i dobrze schłodzić (najlepiej w zamrażalniku). Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Zimne ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 2/3 startego ciasta wyłożyć na spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15-20 minut.
3 dojrzałe banany
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru
1/8 szklanki golden syropu
1/8 szklanki wody
posiekane orzechy włoskie
cynamon
W między czasie pokroić banany w plasterki i obficie pokropić sokiem z cytryny. Do rondelka wsypać cukier, wlać wodę i golden syrop i zagotować. Gotować przez około 10 minut aż karmel nabierze ciemno złotego koloru i zgęstnieje.
Na podpieczonym spodzie ułożyć plasterki banana, oprószyć cynamonem, polać karmelem i posypać posiekanymi orzechami. Na wierzchu rozsypać pozostałą część startego kruchego ciasta i wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
Prezentuje się rewelacyjnie. Na pewno by mi smakowała taka tarta.
ReplyDeletemmm ;]
ReplyDeletekusząca!
Wygląda cudownie. Kusi :)
ReplyDeleteAle pysznie, muszę sobie kupić porządną formę do tarty i piec, piec, piec!!! Dziękuję za inspirację!
ReplyDeletezrobiłam ten placuszek ale ten karmel został płynny niewiem co zle zrobiłam
ReplyDeleteMoże za krótko się gotował? Czas przygotowania karmelu zależy od kuchenki i naczynia, w którym gotujemy. U mnie po 10 minutach był już gęsty. Spróbuj następnym razem dłużej pogotować, mam nadzieję, że wyjdzie! Pozdrawiam
DeletePo co ciasto ścierać na tarce? Bardzo mnie to ciekawi i nic nie przychodzi mi do głowy.
ReplyDeleteHazel, ścieranie na tarce jest szybsze niż wałkowanie ciasta i wylepianie formy, a do tego nadaje lżejszą strukturę, trochę jak kruszonka. Rozcierając ciasto w palcach trudno zrobić to równomiernie, dlatego tarka jest tu pomocna. Ale każdy ma swoje sposoby :)
Delete