Tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie we Francji. Po raz pierwszy przepis usłyszałam wiele lat temu na lekcji francuskiego, ale nigdy nie było dobrej okazji, żeby je upiec. W klasycznej wersji jest to czekoladowa rolada ze śmietanowym kremem w środku oraz obłożona czekoladowym kremem na wierzchu. W tej wersji przygotowałam tylko jeden czekoladowy krem: mniej pracy i mniej brudzenia. Nie przepadamy za ciastami biszkoptowymi, więc na pewno nie będzie to moje ulubione ciasto, chociaż ten w wersji czekoladowo-czekoladowej z puszystym kremem na bazie bitej śmietany jest ok. I na pewno zwróci uwagę na wigilijnym stole!
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki z serii Saveurs et Plaisirs, Repas de fête, francuskie wydanie 2004.
Składniki:
Biszkopt:
60g mąki
2 łyżki kakao
3 jajka
90g cukru pudru
50g stopionego masła
Krem:
200g dobrej jakości czekolady o zawartości 50-70% kakao
250ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
50g uprażonych posiekanych orzechów laskowych
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Formę 20cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jajka z cukrem pudrem ubijać mikserem przez ok. 5 minut na bardzo puszystą masę. Wyłączyć mikser, do masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę i kakao i delikatnie mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać stopione i ostudzone masło i delikatnie połączyć. Wylać na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Po upieczeniu biszkopt powinien być elastyczny. Chwilę odczekać, po czym zwinąć biszkopt w rulon i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (można zwinąć na wałku do ciasta lub sam, ja zwinęłam sam razem z papierem do pieczenia).
W między czasie przygotować krem. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Ciągle podgrzewając w kąpieli wodnej dodać śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszać. Czekoladowy krem przykryć folią i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Posiekać i uprażyć orzechy laskowe. Schłodzony krem czekoladowy ubijać mikserem na szybkich obrotach aż zaczną się tworzyć górki (ok. 5 minut). Po ubiciu krem ma być puszysty i gęsty. Rozwinąć biszkopt i posmarować go połową czekoladowego kremu pozostawiając 2 cm z każdej strony wzdłuż dłuższego boku. Posypać uprażonymi orzechami. Zwinąć ciasto w roladę o długości ok. 35 cm i ułożyć na platerze zwinięciem do dołu. Ostrym nożem odciąć ukośnie 1/5 długości ciasta i ułożyć odchodzący konar. Ciasto obłożyć z wierzchu pozostałym kremem czekoladowym i za pomocą widelca narysować zagłębienia przypominające korę. Przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.
Posiekać i uprażyć orzechy laskowe. Schłodzony krem czekoladowy ubijać mikserem na szybkich obrotach aż zaczną się tworzyć górki (ok. 5 minut). Po ubiciu krem ma być puszysty i gęsty. Rozwinąć biszkopt i posmarować go połową czekoladowego kremu pozostawiając 2 cm z każdej strony wzdłuż dłuższego boku. Posypać uprażonymi orzechami. Zwinąć ciasto w roladę o długości ok. 35 cm i ułożyć na platerze zwinięciem do dołu. Ostrym nożem odciąć ukośnie 1/5 długości ciasta i ułożyć odchodzący konar. Ciasto obłożyć z wierzchu pozostałym kremem czekoladowym i za pomocą widelca narysować zagłębienia przypominające korę. Przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.
Wow, ta bûche robi wrazenie !
ReplyDeleteNo i ten odchodzacy konar, wyglada bardzo realistycznie ;))
Wyglada slicznie z tym dodatkowym konarem! Az zal jesc :)
ReplyDeleteA więc tak wygląda od 'środka'. Nie sądziłam, że to kiedyś powiem, ale chętnie posmakowałabym (takie) drzewo. :)
ReplyDeletewyglada przepysznie :)
ReplyDeleteDziękuję! Sue, to z pewnością jedno z najsmaczniejszych drzew! :)
ReplyDelete