Wednesday, December 14

Bûche de Noël. Pień drzewa.


Tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie we Francji. Po raz pierwszy przepis usłyszałam wiele lat temu na lekcji francuskiego, ale nigdy nie było dobrej okazji, żeby je upiec. W klasycznej wersji jest to czekoladowa rolada ze śmietanowym kremem w środku oraz obłożona czekoladowym kremem na wierzchu. W tej wersji przygotowałam tylko jeden czekoladowy krem: mniej pracy i mniej brudzenia. Nie przepadamy za ciastami biszkoptowymi, więc na pewno nie będzie to moje ulubione ciasto, chociaż ten w wersji czekoladowo-czekoladowej z puszystym kremem na bazie bitej śmietany jest ok. I na pewno zwróci uwagę na wigilijnym stole! 

Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki z serii Saveurs et Plaisirs, Repas de fête, francuskie wydanie 2004.

Składniki:

Biszkopt:
60g mąki
2 łyżki kakao
3 jajka
90g cukru pudru
50g stopionego masła

Krem:
200g dobrej jakości czekolady o zawartości 50-70% kakao
250ml śmietany kremówki

Dodatkowo:
50g uprażonych posiekanych orzechów laskowych
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Formę 20cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jajka z cukrem pudrem ubijać mikserem przez ok. 5 minut na bardzo puszystą masę. Wyłączyć mikser, do masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę i kakao i delikatnie mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać stopione i ostudzone masło i delikatnie połączyć. Wylać na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Po upieczeniu biszkopt powinien być elastyczny. Chwilę odczekać, po czym zwinąć biszkopt w rulon i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (można zwinąć na wałku do ciasta lub sam, ja zwinęłam sam razem z papierem do pieczenia). 
W między czasie przygotować krem. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Ciągle podgrzewając w kąpieli wodnej dodać śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszać. Czekoladowy krem przykryć folią i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Posiekać i uprażyć orzechy laskowe. Schłodzony krem czekoladowy ubijać mikserem na szybkich obrotach aż zaczną się tworzyć górki (ok. 5 minut). Po ubiciu krem ma być puszysty i gęsty. Rozwinąć biszkopt i posmarować go połową czekoladowego kremu pozostawiając 2 cm z każdej strony wzdłuż dłuższego boku. Posypać uprażonymi orzechami. Zwinąć ciasto w roladę o długości ok. 35 cm i ułożyć na platerze zwinięciem do dołu. Ostrym nożem odciąć ukośnie 1/5 długości ciasta i ułożyć odchodzący konar. Ciasto obłożyć z wierzchu pozostałym kremem czekoladowym i za pomocą widelca narysować zagłębienia przypominające korę. Przechowywać w lodówce i podawać schłodzone.

5 comments:

  1. Wow, ta bûche robi wrazenie !
    No i ten odchodzacy konar, wyglada bardzo realistycznie ;))

    ReplyDelete
  2. Wyglada slicznie z tym dodatkowym konarem! Az zal jesc :)

    ReplyDelete
  3. A więc tak wygląda od 'środka'. Nie sądziłam, że to kiedyś powiem, ale chętnie posmakowałabym (takie) drzewo. :)

    ReplyDelete
  4. Dziękuję! Sue, to z pewnością jedno z najsmaczniejszych drzew! :)

    ReplyDelete