Marchewkowe muffinki w czapeczkach z kremowego serka oblanych białą czekoladą. Połączenie marchewki, cynamonu i pomarańczy tworzy świetną kompozycję kolorystyczną i smakową, a całość idealnie dopełnia kremowy wierzch w delikatnej czekoladowej skorupce. Bardzo nam zasmakowały! Polecam na późno-jesienne dni…
Składniki (13 sztuk):
3 duże marchewki starte na drobnych oczkach
1,5 szklanki mąki
½ szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
2/3 szklanki oleju
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
Krem:
2 opakowania serka Twój Smak
½ kostki masła
2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
2 tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować foremki do muf finek (wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką). Połączyć wszystkie składniki oprócz skórki pomarańczowej wymieszać mikserem. Dodać skórkę i wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki do muf finek do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po 10 minutach wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować krem: masło i serek w temperaturze pokojowej zmiksować mikserem, dodać cukier puder i utrzeć na gładką jednolitą masę. Udekorować muffinki za pomocą rękawa cukierniczego i pozostawić do zastygnięcia na kilka godzin (najlepiej zostawić w lodówce na całą noc). W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę i zanurzać kremowe czapeczki muffinków. Pozostawić na 30 minut do zastygnięcia.
Smacznego!
Składniki (13 sztuk):
3 duże marchewki starte na drobnych oczkach
1,5 szklanki mąki
½ szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
2/3 szklanki oleju
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
Krem:
2 opakowania serka Twój Smak
½ kostki masła
2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
2 tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować foremki do muf finek (wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać mąką). Połączyć wszystkie składniki oprócz skórki pomarańczowej wymieszać mikserem. Dodać skórkę i wymieszać łyżką. Wypełnić ciastem foremki do muf finek do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po 10 minutach wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować krem: masło i serek w temperaturze pokojowej zmiksować mikserem, dodać cukier puder i utrzeć na gładką jednolitą masę. Udekorować muffinki za pomocą rękawa cukierniczego i pozostawić do zastygnięcia na kilka godzin (najlepiej zostawić w lodówce na całą noc). W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę i zanurzać kremowe czapeczki muffinków. Pozostawić na 30 minut do zastygnięcia.
Smacznego!
Muszą być pyszne bo tak wyglądają:)
ReplyDeleteCudownie wyglądają! Na pewno są pyszne :)
ReplyDeletenie mogłabym się oprzeć takiej muffince jakbym miała ją na stole;) Bosko wyglądają;)
ReplyDeletewyglądają obłędnie w tych czapeczkach :))
ReplyDelete