Drożdżowe, cynamonowe, zawijane. Mnie nie trzeba było dłużej przekonywać! Spodobało mi się zdjęcie na jednym z blogów i postanowiłam spróbować mimo, że przepis był po estońsku :)
Jest szybkie do wykonania i smaczne, ale przecież czy drożdżowe ciasto z cynamonem prosto z pieca może być niesmaczne? Ciekawy sposób zawijania w praktyce wymaga trochę wprawy (której u mnie jeszcze nie było :)), bo część nadzienia z boków spływa w pieczeniu i szybciej przypieka się na spodzie. Jednak na pewno wrócę jeszcze do tego przepisu co najmniej z dwóch powodów: po pierwsze dlatego, że uwielbiam wszelkie rodzaje cynamonowych bunów, a po drugie jestem ciekawa jak ten kształt sprawdzi się z innym nadzieniem oraz w wersji mini jako drożdżówki.
Moja interpretacja i modyfikacja przepisu z Just love cookin.
Składniki:
Ciasto:
120 ml letniego mleka
1 łyżka miodu
7 g drożdży suchych
1 żółtko
30 g masła
300 g mąki
1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
40 g masła
3 łyżki cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Drożdże i miód rozpuścić w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostawić na 10 minut do napuszenia. Masło stopić w rondelku, dodać 30 g do drożdży (resztę pozostawić do nadzienia), wbić żółtko, dodać sól i stopniowo dodawać mąkę zagniatając elastyczne ciasto. Wyrabiać przez ok. 10 minut, po czym przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym i suchym miejscu na 90 minut do wyrośnięcia.
Przygotować masę cynamonową: do stopionego i ostudzonego masła dodać cukier i cynamon, i rozetrzeć na jednolitą pastę. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść (kilka sekund) i rozwałkować na prostokąt 45 x 35 cm (ok. 7 mm grubości). Posmarować równomiernie nadzieniem cynamonowym pozostawiając 1/6 nadzienia na później. Zwinąć w rulon o długości 45 cm i przekroić go ostrym nożem wzdłuż na dwie części.
Przygotować masę cynamonową: do stopionego i ostudzonego masła dodać cukier i cynamon, i rozetrzeć na jednolitą pastę. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść (kilka sekund) i rozwałkować na prostokąt 45 x 35 cm (ok. 7 mm grubości). Posmarować równomiernie nadzieniem cynamonowym pozostawiając 1/6 nadzienia na później. Zwinąć w rulon o długości 45 cm i przekroić go ostrym nożem wzdłuż na dwie części.
Przeplatać dwie części ciasta i ułożyć w wieniec na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmarować resztą nadzienia. Ustawić piekarnik na 180°C. Wstawiłam ciasto do zimnego piekarnika, żeby podrosło w czasie kiedy piekarnik się rozgrzewa. Po osiągnięciu 180°C piec 20 minut.
wczoraj widziałam ten przepis i też sobie zapisałam do wypróbowania, właśnie przez ten ciekawy splot :), Twój wyszedł cudnie
ReplyDeleteMój wyszedł trochę poplątany - następnym razem spróbuję go staranniej poukładać :)
ReplyDeletekilka dni temu zachwyciłam się nim na JLC, a teraz u Ciebie. muszę czym prędzej się za niego zabrać
ReplyDeleteSzalenie efektowny! No i cynamonowy, a to oznacza, ze bylabym zachwycona jego smakiem.
ReplyDeleteSzkoda, że nie umiałabym takiego zrobić. Wygląda niesamowicie i pysznie!
ReplyDeleteTyna, jestem pewna, że byś umiała! Mojemu też daleko do ideału, ale w końcu nie o to chodzi, żeby każdy był równiutki i identyczny :) Zachęcam do wypróbowania, pozdrawiam
ReplyDelete