Sunday, October 16

Crumpets. Drożdżowe bułeczki z patelni.



Crumpets. Brytyjskie bułeczki przygotowywane na patelni w metalowych obręczach. Pachną drożdżami i nadają się zarówno na śniadanie, jak i na deser. Tradycyjnie crumpets są podawane na gorąco z masłem oraz opcjonalnie z dodatkami wytrawnymi (jajka sadzone, ser) lub słodkimi (miód, konfitury, syrop klonowy...). Sprawdzony przepis z tej strony. Polecam!

Składniki (6 sztuk):

1 opakowanie suchych drożdży
¼ szklanki gorącej wody
½ szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka stopionego masła
1 szklanka mąki

Przygotowanie:
W szklance wymieszać mleko, wodę, cukier i drożdże. Pozostawić na 10 minut do zaktywowania drożdży. Do dużej miski wbić jajko, lekko roztrzepać. Dodać mleko z drożdżami, sól i roztopione masło. Miksując stopniowo wsypać mąkę i wyrabiać do otrzymania jednolitej konsystencji. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie lekko zamieszać i pozostawić jeszcze na 5 minut. Na patelni rozprowadzić bardzo cienką warstwę oleju (robię to za pomocą papierowego ręcznika kuchennego). Przygotować 6 metalowych obręczy* i natłuszczone postawić na patelni. Rozgrzać patelnię i każdą obręcz uzupełnić do połowy ciastem. Przykryć i smażyć na średnim ogniu przez ok. 8 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć pod przykryciem jeszcze przez 4 minuty. Przed podaniem można podpiec przekrojone bułeczki w tosterze – dzięki temu są smaczne również na drugi lub trzeci dzień.

*Jeżeli nie mamy specjalnych obręczy w kształcie okręgów, możemy wykorzystać czyste puszki po tuńczyku z odciętym dnem i pokrywką.



10 comments:

  1. super,ciepłe bułeczki na śniadanie mniam:)

    ReplyDelete
  2. Świetne;)wspaniale wyglądają,aż się chce sięgnąć i zjeść z ulubioną konfiturą;)

    ReplyDelete
  3. Świetne, wręcz zachęcają do śniadania ;]

    ReplyDelete
  4. Super wyglądają! Takie puszyste!

    ReplyDelete
  5. Najbardziej w krumpetkach lubie te dziurki... fajne, lece do kuchni... jeszcze zdarze przed drugim sniadaniem :) milego dnia!

    ReplyDelete
  6. Ciasteczka już piekłam na patelni ale o bułkach nie słyszałam :)Świetne :)

    ReplyDelete
  7. Urocze:) Bardzo mi się podobają, na pewno są do tego pyszne:)

    ReplyDelete
  8. Boskie!
    I super pomysł z tymi puszkami po tuńczyku. :)
    Zapisuję przepis i wykorzystam kiedyś na pewno :)

    ReplyDelete
  9. Nigdy o takich nie słyszałam. Wyglądają bardzo zachęcająco;)

    ReplyDelete