Przyznam się, że szukałam przepisu na takie babeczki tylko po to, żeby wykonać z nich słodkie zielone żabki, które widziałam w jednej z książek hiszpańskich o cupcakes… Zdecydowałam się na babeczki muffinki o smaku limonkowym. Kolorystycznie pasują do mojej żabiej dekoracji, są wilgotne, a smakiem i zapachem bardzo przypominały mi… mojito! Bałam się, że ciasto będzie mocno kwaskowate przez dużą ilość soku z limonki, dlatego nie zmniejszyłam ilości cukru w przepisie, ale następnym razem dałabym mniej. Przepis na muffinki znalazłam tutaj.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (można dać mniej)
½ łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginalnym przepisie jest 1 łyżka)
½ łyżeczki soli
¼ szklanki mleka
¼ szklanki oleju
2 jajka
Skórka otarta z 2 limonek
Sok wyciśnięty z 2 limonek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200°C. W mikserze połączyć wszystkie wilgotne składniki. Wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia i skórkę z limonek i zmiksować. Foremkę na muf finki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do ¾ wysokości. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 18 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić.
Aby zrobić babeczki – żabki, przygotować* lub kupić białą i zieloną masę cukrową oraz ziarenka czarnego sezamu. Wyciąć kółeczka z zielonej masy, położyć na wierzch wystudzonych babeczek i łyżeczką zrobić buzię. Ulepić oczka i łapki, przykleić do babeczek i zostawić do stwardnienia.
*Ja swoją masę przygotowałam sama z domowej roboty pianek marshmellows i cukru pudru według przepisu znalezionego w Internecie. Zieloną wykonałam używając barwnika spożywczego.
Pyszne i śliczne:) Uwielbiam muffinki M.!
ReplyDeleteRewelacja! Az szkoda jesc takie urocze zabki:)
ReplyDeletekum, kum, chciałoby się powiedzieć :-)
ReplyDeleteŚwietne te żabki;))
ReplyDeleteAle one śliczne!
ReplyDeletezrealizowaliśmy wersję bez żabek a i tak były mega! Aktualizuj bloga bo nam się skończą przepisy ;)
ReplyDeleteTakiego argumentu nie mogę odeprzeć :) Dziś wieczorem będzie nowy przepis, wreszcie po długiej przerwie!
ReplyDelete