Friday, September 2

Zwetschgen Schnecken. Niemieckie ślimaczki ze śliwkami.



Moja propozycja na tegoroczny sezon śliwkowy - dla tych, którym znudziły się tradycyjne placki ze śliwkami. Przepis, wbrew pozorom, jest naprawdę prosty i szybki do wykonania. Ślimaczki są wilgotne, nie za słodkie, za to mocno owocowe z wyraźną nutą cynamonu. Nieco zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony. W mojej wersji zmniejszyłam ilość cukru, dodałam odrobinę kardamonu i skórki cytrynowej, a także pominęłam w zupełności proszek do pieczenia - nie jestem jego zwolenniczką, a uważam, że w tym przepisie nie jest konieczny. Dzięki temu ciasto jest zdrowsze, a ze stołu znika równie szybko :)


Składniki:

1 szklanka posiekanych migdałów (użyłam migdałów w płatkach)
1 1/3 szklanki kremowego serka (użyłam "Twój Smak" Piątnicy)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
3/4 szklanki powideł śliwkowych
800g śliwek węgierek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C. Natłuścić okrągłą formę o średnicy 26cm i wysypać mąką.
Śliwki wypestkować i pokroić w plasterki. Migdały uprażyć na patelni na złoty kolor.
W mikserze ubić serek z mlekiem. Po chwili dodać olej, sól, cukier, cynamon, kardamon i skórkę cytrynową. Stopniowo wsypać mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.
Przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na kwadrat o boku 50cm. Posmarować powidłami, na wierzch rozłożyć równomiernie pokrojone śliwki i posypać uprażonymi migdałami i lekko docisnąć nadzienie. Zwinąć ciasto w roladę i pokroić na 12 równych części. Ułożyć ślimaczki poziomo w przygotowanej formie. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Piec na złoty kolor 40 do 55 minut (ja piekłam ok. 50 minut), przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Pozostawić do przestygnięcia i w tym czasie przygotować lukier.

Lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
kilka kropel cytryny (opcjonalnie)

Wszystkie składniki utrzeć w misce drewnianą łyżką. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale dać się rozlać strużkami na ciasto. Lukrować gdy ciasto będzie już tylko lekko ciepłe. Najlepsze podane od razu na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.

3 comments:

  1. Wygląda naprawdę baaardzo smakowicie, pozdrawiam!;)

    ReplyDelete
  2. Skusiłam się na upieczenie ślimaczków i chyba mi nie wyszły. Piekłam je 55 minut i w środku ciasto jest surowe. Nie dodałam całej mąki, zostało mi około 0,5 szklanki, czy to może być przyczyną?

    ReplyDelete
  3. Mniejsza ilość mąki może być przyczyną, ale czas pieczenia i temperatura zależą również od piekarnika, być może u Ciebie należało piec dłużej. Ja piekę zwykle z włączonym termoobiegiem, to również skraca czas pieczenia i sprawia, że ciasta pieką się bardziej równomiernie.

    ReplyDelete