Mam ochotę na...
zdrowe
czekolada
kruche
drożdże
migdały
cynamon
wytrawne
Francja
jaja
śniadanie
truskawki
jabłka
karmel
maliny
Włochy
beza
jagody
orzechy
sernik
wanilia
zimne
Stany Zjednoczone
cytryny
maślanka
Boże Narodzenie
dynia
jogurt
wiśnie
miód
muffinki
olej rzepakowy
pieczywo
rodzynki
śliwki
Halloween
bakalie
karnawał
lukier
marchewka
morele
naleśniki
pomarańcze
przetwory
rabarbar
Walentynki
Wielkanoc
banan
czereśnie
gruszki
kawa
kokos
lekkie
Austria
Estonia
Niemcy
Szwecja
Tajlandia
bób
granat
imbir
kajmak
lemonka
lody
mak
mascarpone
mięta
porzeczki
sezam
syrop klonowy
szafran
tort
zupa
łosoś
Friday, September 2
Zwetschgen Schnecken. Niemieckie ślimaczki ze śliwkami.
Moja propozycja na tegoroczny sezon śliwkowy - dla tych, którym znudziły się tradycyjne placki ze śliwkami. Przepis, wbrew pozorom, jest naprawdę prosty i szybki do wykonania. Ślimaczki są wilgotne, nie za słodkie, za to mocno owocowe z wyraźną nutą cynamonu. Nieco zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony. W mojej wersji zmniejszyłam ilość cukru, dodałam odrobinę kardamonu i skórki cytrynowej, a także pominęłam w zupełności proszek do pieczenia - nie jestem jego zwolenniczką, a uważam, że w tym przepisie nie jest konieczny. Dzięki temu ciasto jest zdrowsze, a ze stołu znika równie szybko :)
Składniki:
1 szklanka posiekanych migdałów (użyłam migdałów w płatkach)
1 1/3 szklanki kremowego serka (użyłam "Twój Smak" Piątnicy)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
3/4 szklanki powideł śliwkowych
800g śliwek węgierek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego zielonego kardamonu
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C. Natłuścić okrągłą formę o średnicy 26cm i wysypać mąką.
Śliwki wypestkować i pokroić w plasterki. Migdały uprażyć na patelni na złoty kolor.
W mikserze ubić serek z mlekiem. Po chwili dodać olej, sól, cukier, cynamon, kardamon i skórkę cytrynową. Stopniowo wsypać mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.
Przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na kwadrat o boku 50cm. Posmarować powidłami, na wierzch rozłożyć równomiernie pokrojone śliwki i posypać uprażonymi migdałami i lekko docisnąć nadzienie. Zwinąć ciasto w roladę i pokroić na 12 równych części. Ułożyć ślimaczki poziomo w przygotowanej formie. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Piec na złoty kolor 40 do 55 minut (ja piekłam ok. 50 minut), przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Pozostawić do przestygnięcia i w tym czasie przygotować lukier.
Lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
kilka kropel cytryny (opcjonalnie)
Wszystkie składniki utrzeć w misce drewnianą łyżką. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale dać się rozlać strużkami na ciasto. Lukrować gdy ciasto będzie już tylko lekko ciepłe. Najlepsze podane od razu na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wygląda naprawdę baaardzo smakowicie, pozdrawiam!;)
ReplyDeleteSkusiłam się na upieczenie ślimaczków i chyba mi nie wyszły. Piekłam je 55 minut i w środku ciasto jest surowe. Nie dodałam całej mąki, zostało mi około 0,5 szklanki, czy to może być przyczyną?
ReplyDeleteMniejsza ilość mąki może być przyczyną, ale czas pieczenia i temperatura zależą również od piekarnika, być może u Ciebie należało piec dłużej. Ja piekę zwykle z włączonym termoobiegiem, to również skraca czas pieczenia i sprawia, że ciasta pieką się bardziej równomiernie.
ReplyDelete