Thursday, September 1

Tartelettes au citron meringuées

Tarte au citron meringuée, królowa wśród tart. Delikatne kruche ciasto z intensywnym cytrynowym kremem i słodką bezową pierzynką: połączenie chrupkiego spodu z kremowym wierzchem, kwaśnej cytryny ze słodyczą bezy - to jest zdecydowanie to, co tygryski lubią najbardziej. Tym razem w wersji mini, jako tarteletki w małych kolorowych papilotkach. Przepis powstał z połączenia inspiracji francuskich i kanadyjskich.


Składniki:

Ciasto (na 40 małych tarteletek lub 20 większych):

100g miękkiego masła
200g cream cheese (używam serka naturalnego "Twój Smak" Piątnicy)
1 szklanka mąki plus do podsypywania
1/4 łyżeczki soli

Zmiksować masło i serek na puszystą masę. Dodać mąkę i sól i zagnieść elastyczne ciasto. Przygotować foremki na tarteletki (mogą być też foremki na babeczki lub na muffinki - ja użyłam silikonowych foremek do muffinków, ale najwygodniejsze są ceramiczne foremki na tarteletki): nie należy smarować wcześniej foremek masłem i wysypywać mąką. Podzielić ciasto na 40 części i każdą wylepić spód i brzeg o wysokości 1,5cm jednej małej foremki na babeczkę tak, aby ciasto dobrze do niej przylegało (ciasto jest rozciągliwe, więc warstwa ciasta może być bardzo cienka). Piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut aż tarteletki się zarumienią. Wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.

Krem cytrynowy:

Przepis na krem cytrynowy

Do każdej tarteletki nałożyć łyżeczkę kremu i rozprowadzić równomiernie.

Beza:

200g cukru pudru
5 białek (plus szczypta soli)
kilka kropel soku z cytryny

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Gdy piana jest dobrze ubita, stopniowo wsypywać cukier cały czas ubijając na najszybszych obrotach miksera. Na koniec wkropić kilka kropel soku z cytryny. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 180ºC. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezę okrężnym ruchem od krawędzi do środka (można również rozprowadzić bezę łyżeczką na całej powierzchni tarteletki). Gotowe babeczki wstawić do piekarnika na 5 minut, aż bezy się zarumienią. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej serwować lekko schłodzone w lodówce.

Bon apétit!

No comments:

Post a Comment