Tarte au citron meringuée, królowa wśród tart. Delikatne kruche ciasto z intensywnym cytrynowym kremem i słodką bezową pierzynką: połączenie chrupkiego spodu z kremowym wierzchem, kwaśnej cytryny ze słodyczą bezy - to jest zdecydowanie to, co tygryski lubią najbardziej. Tym razem w wersji mini, jako tarteletki w małych kolorowych papilotkach. Przepis powstał z połączenia inspiracji francuskich i kanadyjskich.
Składniki:
Ciasto (na 40 małych tarteletek lub 20 większych):
100g miękkiego masła
200g cream cheese (używam serka naturalnego "Twój Smak" Piątnicy)
1 szklanka mąki plus do podsypywania
1/4 łyżeczki soli
Zmiksować masło i serek na puszystą masę. Dodać mąkę i sól i zagnieść elastyczne ciasto. Przygotować foremki na tarteletki (mogą być też foremki na babeczki lub na muffinki - ja użyłam silikonowych foremek do muffinków, ale najwygodniejsze są ceramiczne foremki na tarteletki): nie należy smarować wcześniej foremek masłem i wysypywać mąką. Podzielić ciasto na 40 części i każdą wylepić spód i brzeg o wysokości 1,5cm jednej małej foremki na babeczkę tak, aby ciasto dobrze do niej przylegało (ciasto jest rozciągliwe, więc warstwa ciasta może być bardzo cienka). Piec w temperaturze 170ºC przez 20 minut aż tarteletki się zarumienią. Wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.
Krem cytrynowy:
Przepis na krem cytrynowy
Do każdej tarteletki nałożyć łyżeczkę kremu i rozprowadzić równomiernie.
Beza:
200g cukru pudru
5 białek (plus szczypta soli)
kilka kropel soku z cytryny
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Gdy piana jest dobrze ubita, stopniowo wsypywać cukier cały czas ubijając na najszybszych obrotach miksera. Na koniec wkropić kilka kropel soku z cytryny. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 180ºC. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezę okrężnym ruchem od krawędzi do środka (można również rozprowadzić bezę łyżeczką na całej powierzchni tarteletki). Gotowe babeczki wstawić do piekarnika na 5 minut, aż bezy się zarumienią. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej serwować lekko schłodzone w lodówce.
Bon apétit!
Mam ochotę na...
zdrowe
czekolada
kruche
drożdże
migdały
cynamon
wytrawne
Francja
jaja
śniadanie
truskawki
jabłka
karmel
maliny
Włochy
beza
jagody
orzechy
sernik
wanilia
zimne
Stany Zjednoczone
cytryny
maślanka
Boże Narodzenie
dynia
jogurt
wiśnie
miód
muffinki
olej rzepakowy
pieczywo
rodzynki
śliwki
Halloween
bakalie
karnawał
lukier
marchewka
morele
naleśniki
pomarańcze
przetwory
rabarbar
Walentynki
Wielkanoc
banan
czereśnie
gruszki
kawa
kokos
lekkie
Austria
Estonia
Niemcy
Szwecja
Tajlandia
bób
granat
imbir
kajmak
lemonka
lody
mak
mascarpone
mięta
porzeczki
sezam
syrop klonowy
szafran
tort
zupa
łosoś
No comments:
Post a Comment