Sunday, August 28

Cheesecake Brownies



Imieniny Babci. Tradycyjnie Babcia poprosiła, żebym upiekła ciasto na rodzinny obiad. Po krótkim przeglądzie lodówki, szafek oraz przepisów z listy "do przetestowania" wybrałam sernikobrownies z wiśniami. Nie wiem czemu dopiero teraz po raz pierwszy sięgnęłam po ten przepis, bo w rodzinie mamy fanów czekolady (z moją siostrą na czele) i fanów sernika. A ja sama bardzo lubię połączenie wiśni z czekoladą i wiśni z białym serem, więc wiśnie były w moim przypadku kluczowym elementem! Ciasto wyszło takie jak sobie wyobrażałam - bardzo wilgotne, zrównoważone połączenie słodkiego kremowego serka z ciemnym czekoladowym brownie. Wszystkim smakowało :) Odtąd jedyne, co mi się w sernikobrownies nie podoba, to spolszczona nazwa... ale w wersji angielskiej brzmi ok.
Zmodyfikowany przepis Liski.

Składniki:

200g ciemnej czekolady (użyłam 60% kakao)
200g masła
150g cukru pudru
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jaj
80g mąki
2 łyżki kakao
500g kremowego twarogu (najchętniej używam twarogu Delfiko)
200g wiśni bez pestek (użyłam mrożonych)

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Prostokątną blachę o wymiarach 25x35cm wysmarować masłem i wysypać mąką (w oryginale przepis jest na blaszkę 20x30cm, moje ciasto wyszło bardziej płaskie, zdecydowanie bardziej jak brownies niż jak sernik).
Rozmrozić wiśnie i odsączyć na sitku.

Masa serowa:

Zmiksować ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodać 2 jaja i miksować aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Masa czekoladowa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania wbić 3 jajka. Dodać ostudzoną czekoladę. Pod koniec miksowania wsypać mąkę i kakao.

Wyłożyć 3/4 masy czekoladowej na spód foremki i równomiernie rozprowadzić. Następnie rozprowadzić masę serową. Na wierzch wyłożyć łyżką pozostałą część masy czekoladowej i zrobić zygzaki nożem. Na koniec ukłożyć owoce.




Wstawić do piekarnika na 45 minut, a następnie pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego :)

4 comments:

  1. jeśli smakuje tylko tak dobrze jak wygląda to zapewne mistrzostwo świata! (komentarz na zachęte dla kolejnych postów) pozdrawiam ;)

    ReplyDelete
  2. Dzięki, miło zobaczyć pierwszy komentarz! A teraz będą już dwa :)

    ReplyDelete
  3. na jaki rozmiar foremki sa te proporcje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja piekłam brownie w prostąkątnej formie o wymiarach 25x30 cm i wyszło na ok 3 cm wysokości.

      Delete