Mam ochotę na...
zdrowe
czekolada
kruche
drożdże
migdały
cynamon
wytrawne
Francja
jaja
śniadanie
truskawki
jabłka
karmel
maliny
Włochy
beza
jagody
orzechy
sernik
wanilia
zimne
Stany Zjednoczone
cytryny
maślanka
Boże Narodzenie
dynia
jogurt
wiśnie
miód
muffinki
olej rzepakowy
pieczywo
rodzynki
śliwki
Halloween
bakalie
karnawał
lukier
marchewka
morele
naleśniki
pomarańcze
przetwory
rabarbar
Walentynki
Wielkanoc
banan
czereśnie
gruszki
kawa
kokos
lekkie
Austria
Estonia
Niemcy
Szwecja
Tajlandia
bób
granat
imbir
kajmak
lemonka
lody
mak
mascarpone
mięta
porzeczki
sezam
syrop klonowy
szafran
tort
zupa
łosoś
Sunday, August 28
Cheesecake Brownies
Imieniny Babci. Tradycyjnie Babcia poprosiła, żebym upiekła ciasto na rodzinny obiad. Po krótkim przeglądzie lodówki, szafek oraz przepisów z listy "do przetestowania" wybrałam sernikobrownies z wiśniami. Nie wiem czemu dopiero teraz po raz pierwszy sięgnęłam po ten przepis, bo w rodzinie mamy fanów czekolady (z moją siostrą na czele) i fanów sernika. A ja sama bardzo lubię połączenie wiśni z czekoladą i wiśni z białym serem, więc wiśnie były w moim przypadku kluczowym elementem! Ciasto wyszło takie jak sobie wyobrażałam - bardzo wilgotne, zrównoważone połączenie słodkiego kremowego serka z ciemnym czekoladowym brownie. Wszystkim smakowało :) Odtąd jedyne, co mi się w sernikobrownies nie podoba, to spolszczona nazwa... ale w wersji angielskiej brzmi ok.
Zmodyfikowany przepis Liski.
Składniki:
200g ciemnej czekolady (użyłam 60% kakao)
200g masła
150g cukru pudru
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jaj
80g mąki
2 łyżki kakao
500g kremowego twarogu (najchętniej używam twarogu Delfiko)
200g wiśni bez pestek (użyłam mrożonych)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 170ºC. Prostokątną blachę o wymiarach 25x35cm wysmarować masłem i wysypać mąką (w oryginale przepis jest na blaszkę 20x30cm, moje ciasto wyszło bardziej płaskie, zdecydowanie bardziej jak brownies niż jak sernik).
Rozmrozić wiśnie i odsączyć na sitku.
Masa serowa:
Zmiksować ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodać 2 jaja i miksować aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
Masa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania wbić 3 jajka. Dodać ostudzoną czekoladę. Pod koniec miksowania wsypać mąkę i kakao.
Wyłożyć 3/4 masy czekoladowej na spód foremki i równomiernie rozprowadzić. Następnie rozprowadzić masę serową. Na wierzch wyłożyć łyżką pozostałą część masy czekoladowej i zrobić zygzaki nożem. Na koniec ukłożyć owoce.
Wstawić do piekarnika na 45 minut, a następnie pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Smacznego :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
jeśli smakuje tylko tak dobrze jak wygląda to zapewne mistrzostwo świata! (komentarz na zachęte dla kolejnych postów) pozdrawiam ;)
ReplyDeleteDzięki, miło zobaczyć pierwszy komentarz! A teraz będą już dwa :)
ReplyDeletena jaki rozmiar foremki sa te proporcje?
ReplyDeleteJa piekłam brownie w prostąkątnej formie o wymiarach 25x30 cm i wyszło na ok 3 cm wysokości.
Delete