Podpłomyk to rodzaj płaskiego
chlebka, w wersji podstawowej wyrabianego jedynie z mąki i wody. Moja
propozycja to wzbogacona wersja, bardziej puszysta, dzięki dodatkowi drożdży,
mleka oraz jogurtu. Te podpłomyki są podpiekane na patelni z dodatkiem oleju
rzepakowego, dzięki czemu z wierzchu są pysznie chrupkie i pachnące. Całości
dopełniają aromatyczne i pięknie kontrastujące ziarenka czarnuszki.
Takie domowe, nowoczesne podpłomyki,
poza walorami smakowymi, mają również wiele walorów odżywczych. Olej
rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wspiera pracę serca oraz całego układu
krwionośnego, a także korzystnie wpływa na kondycję i wygląd skóry. Czarnuszka
natomiast posiada właściwości antybakteryjne, pomaga w regulacji poziomu cukru
we krwi oraz zwiększa odporność organizmu. Polecam do wypróbowania, dla smaku i
dla zdrowia!
Składniki (na około 6 podpłomyków):
225g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
100ml mleka
100ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
10 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka nasion czarnuszki
opcjonalnie: sól gruboziarnista do
oprószenia
W wysokim szklanym naczyniu
rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru w letnim mleku. Pozostawić na 15 minut do
napuszenia. Połączyć mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, 4 łyżki oleju rzepakowego
oraz jogurt naturalny (jogurt powinien być w temperaturze pokojowej). Wszystkie
składniki razem zagnieść i wyrabiać przez około 5 minut do uzyskania gładkiego
i elastycznego ciasta. Przełożyć do dużego natłuszczonego naczynia, przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywać od
niego po kawałku wielkości cytryny i delikatnie rozciągając ciasto palcami,
uformować podpłomyki o średnicy 20 cm. Do małej miseczki wlać 6 łyżek oleju
rzepakowego. Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Na suchej patelni położyć
podpłomyk i piec przez około 3 minuty. Pod koniec tego czasu posmarować całą
powierzchnię podpłomyka olejem rzepakowym i przewrócić na drugą stronę. Posmarować
olejem upieczoną stronę i piec jeszcze ok. 3 minuty. Zdjąć i posypać nasionami
czarnuszki oraz opcjonalnie - solą. Powtórzyć z kolejnymi podpłomykami.
Świetne, nigdy takich nie robiłam, bo się obawiałam, że to trudne, zupełnie niepotrzebnie :-)
ReplyDelete