Nie potrafię wyobrazić sobie
lepszego śniadania niż ciepła drożdżówka z kubkiem zimnego mleka. Myślę, że
warto wcześniej wstać albo później zjeść śniadanie dla tej przyjemności. Do
tego ten wspaniały zapach pieczonego ciasta w całym domu...
Moja dzisiejsza propozycja to
drożdżówki z rabarbarem w kształcie ślimaczków do odrywania, na kształt moich ukochanych
szwedzkich cynamonowych kanelbulle.
Pięknie się prezentują wszystkie razem i każda z osobna. Nie wszyscy kochają
rabarbar, ale dla mnie ma on w sobie coś intrygującego, co sprawia, że zawsze
czekam niecierpliwie na nadejście sezonu rabarbarowego. Taki owoc z charakterem
:) A do tego jest cennym źródłem
witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika, więc warto z nim
trochę poeksperymentować w kuchni.
Składniki:
400g rabarbaru
350g mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
100g letniego stopionego masła
25g świeżych drożdży
2 jaja
8 łyżek cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
(niekoniecznie)
szczypta cynamonu
kilka ziarenek kardamonu rozgniecionych
w moździerzu
szczypta soli
cukier perłowy do dekoracji
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w
ok. 1 centymetrowe kawałki. Posypać skrobią kukurydzianą, cynamonem, kardamonem
i 5 łyżkami cukru, wymieszać. W wysokiej szklance rozpuścić drożdże z łyżką
cukru w ok. 1/4 szklanki mleka i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie
połączyć mąkę, mleko, masło, rozczyn drożdżowy i pozostały cukier. Zagnieść
ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodać masło i dalej wyrabiać przez
kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, i będzie odchodzić od rąk.
W razie potrzeby można podsypać trochę mąki, jednak nie za dużo żeby ciasto nie
zrobiło się zbyt zbite i suche. Wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski,
przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około
godzinę.
Następnie wyłożyć ciasto na blat
oprószony mąką i delikatnie rozciągnąć na kształt prostokąta. Lekko rozwałkować
na prostokąt o wymiarach 20x35 cm. Ułożyć na wierzchu kawałki rabarbaru i
zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 8 równych kawałków i ułożyć w
okrągłej formie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Udekorować cukrem
perłowym, przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 15-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
Drożdżówki piec na złoty kolor, przez około 25 minut.
Rabarbar + drożdżowe = <3
ReplyDeleteJa rabarbar uwielbiam :) Takie drożdżówki to po prostu marzenie :)
ReplyDelete